Somalier sommarjobbar som bönder

"Lantbruket saknar arbetskraft. Bättre att dessa jobb går till arbetslösa somalier i Linköping än till arbetskraft hämtad från utlandet."

Vill anställa fler. Daniel Wernström vill ha flera personer som kan jobba på hans gård just nu.

Vill anställa fler. Daniel Wernström vill ha flera personer som kan jobba på hans gård just nu.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2016-06-11 10:30

Videon är inte längre tillgänglig

Det säger Daniel Wernström, bonde med gården Skaftesgärde i Fågelsta. På hans åkrar med ekologiska morötter sommarjobbar nio personer när Corren kommer på besök. Vid ekologisk odling måste man ta bort ogräs för hand eftersom inga kemikalier får användas och det växer snabbt. Förrförra året förstördes 75 procent av morötterna eftersom han inte kunde hitta folk som kunde rensa bort ogräset. Och i fjol hyrde han polska studenter via ett bemanningsföretag.

– Behovet är mycket större än man tror. Jag behöver många personer under kort tid för att möta arbetstopparna. För mig spelar deras ursprung ingen roll, men jag vill hellre gynna människor som bor här, vill jobba och betala skatt än att hyra arbetskraft från andra länder, säger Daniel Wernström.

Sjunger och jobbar

De nio som jobbar på det stora morotsfältet och möter Correns utsända är alla från Somalia. Några har jobbat med lantbruk i sitt hemland medan andra aldrig har gjort det.

– För mig är det väldigt viktigt att få ett jobb. Om jag får en chans skulle jag gärna vilja arbeta inom lantbruk, säger Nagma Jusuf, 27 år.

Nagma Jusuf är född och uppvuxen i Mogadishu där hon gick i skolan i sex år före flykten till Sverige 2011. Hon och Shankar Abdulle är teamledare i gruppen och båda pratar svenska även om de fortfarande jobbar på sina språkkunskaper. På åkrarna blir de en entusiastisk grupp som trivs med att bekämpa ogräset med sina bara händer. De sjunger och skojar medan de jobbar.

Hur vet ni vad som är morot och vad som är ogräs?

– Bonden har visat oss vad som är vad.

Men gruppen lärde sig en hel del om jordbruk redan på bildningscentrum Gårdshuset i Linköping innan de hamnade hos Daniel Wernström. De har även lärt sig reglerna på svensk arbetsmarknad och vad en svensk arbetsgivare förväntar sig från sin personal.

– Vi på Gårdshuset jobbar med grupper som har kort eller ingen utbildning alls. De kan inte börja läsa en yrkesutbildning men de har en fantastisk arbetsmoral och en gigantisk vilja att jobba. Samtidigt finns det många enkla jobb i lantbruket och brist på arbetskraft, säger Mirjam Zwörner, lärare och projektledare på Gårdshuset.

Amin fick fast jobb

Kortsiktigt handlar projektet om att få ut de arbetslösa somalierna till östgötska bönder på sommarjobb. Ett 15-tal personer ska jobba två månader hos fyra bönder som har anmält intresse. Det långsiktiga målet är att flera personer ska få fast jobb och att lantbrukare får den arbetskraft de saknar.

Projektet ingår i initiativet "Få jobb i i Linköping" som startades 2014 av Mårten Berbres. Han uppmanade alla lantbrukare att öppna sitt hjärta och sitt lantbruk för långtidsarbetslösa invandrare. Faktum är att Amin Hinsi, den första personen som deltog i projektet och praktiserade på Robert Emanuelssons gård 2014 i Skeda, nu har fast jobb där.

Fast jobb. Amin Hinsi, praktiserade på Robert Emanuelssons gård 2014 i Skeda, nu har fast jobb där.
Fast jobb. Amin Hinsi, praktiserade på Robert Emanuelssons gård 2014 i Skeda, nu har fast jobb där.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!