Förväntningarna hos de närvarande var höga. Några var dock lätt tveksamma eftersom alla visste att det skulle bli molnigt. Och då minskar chanserna att se solförmörkelsen.
– Jag har aldrig sett någon solförmörkelse. Och jag hörde talas om att nästa kommer först om 24 år. Därför måste jag skynda mig för att hinna se en under mitt liv, säger Ping Sidbo.
Flera kom ut från sina jobb, några gick förbi och stannade till på Stora torget. Stämningen var hoppfull rätt länge. Åsa Thorén, ordförande i Östergötlands astronomiska sällskap, som arrangerade det gemensamma tittandet, berättade gärna om fenomenet. Och de mest nyfikna kunde titta in i hennes teleskop.
– Solen har visat sig tre gånger redan. Jag hoppas att vi ser en riktig solförmörkelse, sa Åsa Thorén medan hon installerade sitt astronomiska redskap.
Och solen kikade fram även en fjärde gång. Strax efter klockan tio sprack molnen upp. Correns fotograf Pia Molin var snabb och fångade den korta stunden när solförmörkelsen syntes på bild. Sedan kom molnen tillbaka och blev kvar.
– Det är taskigt att det blev så molnigt. Vi är jättebesvikna. Vi kom för att se solförmörkelsen, säger Marie Andersson och får medhåll av sina vänner Maria Carlegrim och Madeleine Nord.
Tiden när solförmörkelsen skulle synas bäst var utsatt till 10.50. Då var det bara moln så långt ögat nådde. Men Marie Andersson, Maria Carlegrim och Madeleine Nord kom ändå inte i onödan till Stora torget. Pia Molin visade dem bilden på solförmörkelsen i sin kamera.
– Kul att vi åtminstone har sett det, säger Marie Andersson.
En solförmörkelse uppstår när månen placerar sig precis mellan jorden och solen. När en förmörkelse är total täcker månen hela solskivan, så att solens strålar skyms. Att månen kan täcka solen är en kosmisk slump: Solens diameter är 400 gånger större än månens, men avståndet är också 400 gånger större. Så sett från jorden har månen och solen ungefär samma storlek. Hade månen varit mindre skulle en total solförmörkelse aldrig kunna uppstå.