Hittills i vinter har magnifika norrsken kunnat ses över Östergötland vid flera tillfällen. Några har lyckats fånga det spektakulära ljusfenomenet på bild, men de flesta av oss har nog besviket kunnat konstatera att vi missade skådespelet – den här gången också.
Blir det fler chanser? Vi ringde landets meste norrskensexpert – Urban Brändström, observatoriechef på Institutet för rymdfysik i Kiruna. En väldigt upptagen man visar det sig.
– Haha, vi är nedringda. Det har blivit ett fantastiskt intresse för norrsken helt plötsligt.
Hans förklaring till det är just spridningen av norrskensbilder på sociala medier. Rent generellt har det inte blivit vanligare med norrsken över våra breddgrader.
– Nej, i genomsnitt är det norrsken ungefär en gång i månaden i era trakter, men oftast skyms det av moln. Här i Kiruna har vi norrsken betydligt oftare, typ varje natt.
Norrsken skapas när laddade partiklar från solen, en så kallad solvind, träffar jordens magnetfält. Ju mer solvinden "blåser" desto mer påverkas jordens magnetfält. Aktiviteten på solen varierar i elvaårscykler.
Vid solmaxima är rymdväderhändelserna som störst och solvinden når stormstyrka. Den kraftigaste solstormen man känner till inträffade 1859, då observerades norrsken i såväl Klippiga bergen som i Karibien.
– Just nu ökar solens aktivitet, för att kulminera 2025. Vilket också innebär att sannolikheten för att få se norrsken ökar de närmaste tre åren även i södra Sverige, förklarar Urban Brändström.
Han är också uppenbart glad över uppståndelsen och det stora intresset för hans specialområde.
– Det är ju inte konstigt att folk blir fascinerade av norrsken. Det är ju otroligt vackert och ett fönster mot världen och rymden. Jag brukar likna det vid att lyssna på musik av Johan Sebastian Bach, lika underbart och fulländat.
Så du har inte blivit lite blasé med åren?
– Nej, varje gång står jag där och vrider nacken ur led. Och det händer till och med att jag glömmer att sätta på mätinstrumenten, erkänner norrskensforskaren.
Fotnot: I Facebookgruppen Norrsken Sverige kan intresserade följa norrskensprognoser och få länkar till olika observationstrådar.