Soldatläger slogs upp i Malmslätt

Under helgen slog färgglada knektar och soldater läger i Malmslätt, utanför Flygvapenmuseum. Vi hängde med när Linköpingsborna reste 500 år tillbaka i tiden

Här, utanför Flygvapenmuseum, kunde Linköpingsborna under helgen resa 500 år tillbaka i tiden och se hur soldatlivet såg ut på Gustav Vasas tid.

Här, utanför Flygvapenmuseum, kunde Linköpingsborna under helgen resa 500 år tillbaka i tiden och se hur soldatlivet såg ut på Gustav Vasas tid.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-09-17 16:10

Flaggorna vajar i vinden, vapnen står uppställda på rad och till bords sitter knektar och soldater med sina familjer. Maten de väntar på tillreds över öppen eld. Här, strax intill Flygvapenmuseums parkering, har föreningarna Calmar Renässansgille, Proknekt och Stockholmsfänikan återskapat ett soldatläger från 1500-talet. Linus Berg, pedagog på museet, spelar för dagen rollen som svensk bondesoldat. För övrigt utgörs lägret framförallt av tyska landsknektar.

– Det är många som har valt att uppmärksamma att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung – och det ville vi också passa på att göra även om det inte fanns många flygplan på Gustav Vasas tid, säger Linus Berg och fortsätter:

– Militärområdet här på Malmen har dock använts av svensk militär ända sedan 1500-talet då Gustav Vasa ville skapa en professionell armé i Sverige. De tyska landsknektarna var modellen – och de tränade och utbildade den svenska armén. Därför ville vi återskapa hur soldatlivet såg ut här på Malmen för 500 år sedan.

undefined
Linus Berg, pedagog på Flygvapenmuseum, hade rollen som svensk bondesoldat. "Vi gör det här för att sätta historien i perspektiv och skapa en djupare förståelse", säger han.

Varför är det viktigt för er att återskapa ett sånt här soldatläger?

– Det är väldigt lätt att läsa om, men det här ger en helt annan inblick i hur det faktiskt såg ut. Som en del av Statens försvarshistoriska museer är det vårt ansvar att bidra till en djupare förståelse. Återskapande på det här sättet håller historien vid liv, säger Linus Berg.

En av besökarna vid lägret var 13-åriga Signe Dahl. Hon fick bland annat se hur soldaterna bodde på 1500-talet men också testa att hålla i ett renässanssvärd.

– Jag är väldigt historieintresserad och tycker att det är coolt att se hur folk levde förr i tiden. Det är så annorlunda jämfört med nuet. Man tänker oftast bara på de våldsamma slagen men det var så mycket mer runt omkring. I lägren behövdes många och det var mycket att ta hand om, säger Signe Dahl.

undefined
13-åriga Signe Dahl besökte soldatlägret med sin pappa Anders. Här får hon provhålla i ett sorts svärd som användes på 1500-talet.

35 personer, från de tre föreningarna, övernattade i lägret från fredag till söndag. En av dem var Ulf Ragnarsson från föreningen Calmar Renässansgille.

– Vi har fått så många förfrågningar i år, vi har fått säga nej, och jag tror vi har deltagit i sammanlagt 16 evenemang som har koppling till Gustav Vasas 500-årsjubileum, säger han.

En stor del av föreningarnas arbete handlar också om hantverket.

– Det är roligt att sy och det var ett snyggt mode på 1500-talet. De flesta syr sina egna kläder. Det är en stor del av grejen, säger Josefine Stare från föreningen Proknekt.

undefined
Ulf Ragnarsson från föreningen Calmar Renässansgille håller en 1500-talsmässa för knektar, soldater och Linköpingsbor. "Vi reser ofta runt i Sverige, bor i läger och lagar mat över öppen eld", säger Ulf Ragnarsson.
undefined
Marielle Narebo från föreningen Proknekt är framförallt intresserad av att försöka återskapa maten från gamla recept. "Recepten är oftast ganska enkla men maten var god. De ville faktiskt ha god mat på den tiden också", säger hon.
undefined
Charlie Östlund besökte soldatlägret med pappa Olof och mamma Emilia Byström. De testade bland annat att skjuta armborst med vinkorkar. "Vi tog kort på armborsten för att försöka bygga en hemma. Då får vi äntligen användning av alla vinkorkar", säger mamma Emilia med ett skratt.
undefined
Totalt deltog 35 personer från de tre föreningarna Calmar Renässansgille, Proknekt och Stockholmsfänikan under helgens evenemang. De övernattade två nätter i lägret.
undefined
Gemenskapen och hantverket, att sy och skapa sina egna kläder. Det är grejen för Karin Österberg, Josefine Stare, Michaela Janatuinen och Maria Eriksson från föreningen Proknekt. "Man lägger ned mycket tid på kläderna", säger Maria Eriksson.
Karta: Soldatlägret, Flygvapenmuseum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!