Den 20 juni förra året hade personal på helikopterflottiljen på Malmen en avslutningsfest. Efter festen utbröt ett bråk. En soldat blev så upprörd på en kollega att han sparkade denne i ansiktet. Han satte sig därefter grensle över sin kollega och började utdela flera knytnävsslag. Andra soldater skyndade till för att förhindrade ytterligare våld.
Under den efterföljande rättegången i Linköpings tingsrätt gjorde soldaten vissa medgivanden men förnekade att han skulle ha utdelat en spark. Linköpings tingsrätt konstaterade dock att det finns två vittnen som såg sparken och dessutom ansågs brottsoffret vara trovärdigt.
Soldaten dömdes för misshandel till villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar. Som en följd av den fällande domen beslutade polismyndigheten den 7 januari i år att omhänderta mannens privata vapen med tillhörande ammunition. Detta i avvaktan på ytterligare utredning av hans lämplighet att inneha skjutvapen.
Soldaten, som fått behålla sin anställning inom Försvarsmakten, överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Linköping. Han förklarade att brottet som han begick var en engångsföreteelse och att han aldrig haft någon anmärkning på sin hantering av vapen.
Förvaltningsrätten går dock på polismyndighetens linje och anser att det våldsbrott som soldaten dömts för är av sådan art att det medför skäl att ifrågasätta hans lämplighet som vapeninnehavare. Överklagandet avslogs.