Stadens enda uteservering för 20 år sedan var Stora hotellets "veranda". Och där satt knappt några sommargäster alls. Verandan var till och med stängd under flera somrar på 90-talet på grund av gästbrist.
"Rädda" för att synas
När Stora hotellet 1997 öppnade en liten uteservering, 10 meter gånger 10 meter, på Stora torget kom ingen trots värmen.
- Vi kämpade hårt för att få gäster. Människor var lite rädda för att synas på en uteservering. Ibland bjöd vi några damer på en kopp kaffe och så småningom började gästerna komma, berättar Johannes Soner, vars familj tog över verksamheten på Stora hotellet för exakt 20 år och 25 dagar sedan.
Nya vanor tas hem
Men det hände något i början på 2000-talet. Gästerna började hitta, sakta men säkert. Och nya uteställen började öppnas.
- Allt fler Linköpingsbor reser. Det handlar inte bara om sommarresor till varma länder utan det har blivit enkelt att åka till London, Barcelona eller Paris. I stora europeiska städer lever många människor ett aktivt uteliv och Linköpingsbor tar hem nya vanor, säger Johannes Soner.
Inspiration från hela världen
Som krogägare och driftansvarig har han åkt världen runt för att få inspiration. Han har utbildat sig i Österrike som har påverkat honom en hel del, men även Grekland, Spanien och Australien har präglat hans sätt att jobba.
- Det ska vara enkelt för folk att sätta sig på en uteservering och bara ta en espresso. Men vill man sitta längre och umgås med kompisar ska det finnas god somrig mat och ett brett utbud av alla möjliga sommardricker, säger Johannes Soner.
En riktig sommarstad
Tiden när han var tvungen att ragga upp gästerna är förbi. Intresset ökar hela tiden trots att antalet nya uteserveringar också ökar. Det finns flera krogägare på Stora torget och bara Storans uteservering har 250 sittplatser. Ofta är det fullt nästan överallt. Oavsett vilken dag i veckan det är.
Kommer flera eller dricker gästerna mer?
- Flera människor umgås ute, vissa över en kopp kaffe, vissa över ett glas vin. De som dricker konsumerar på ett helt annat sätt än tidigare. Man dricker för att det är gott och trevligt inte för att bli onykter. Det är också nu mer accepterat i samhället att vara ute en måndag, alla verkar ha glömt hur dött det var tidigare. Linköping har blivit en riktig sommarstad, säger han.
Ingen direktkoppling
Roberto Felizia, chef för Beroendekliniken på US, ser inte någon direkt koppling mellan sommaren, uteserveringar och behov av platser på Beroendekliniken. Men han varnar för annat.
- Alkoholkonsumtionen i hela samhället har ökat. Och det finns grupper som har anammat nya vanor, det vill säga de går ut och dricker oftare, men de har också behållit gamla vanor och berusar sig hemma. Konsekvenser av ett sådant beteende kommer vi att se om några år, säger Roberto Felizia.