Söksiffror gör gymnasieskolor missnöjda

Fyra sökande till samhällsprogrammet. Åtta sökande till ekonomiprogrammet. Fyra sökande till restaurangprogrammet. Valsiffrorna i gymnasieantagningen tyder på ett tufft kommande år för flera av Linköpings gymnasier.

Foto: Hasse Frominder

LINKÖPING2014-02-25 06:45

Den preliminära antagningsomgången till gymnasieskolan stängde förra veckan. Sedan dess har flera personer kontaktat Correns redaktion med farhågor om stängda program eller stängda skolor med anledning av bilden som söksiffrorna för tillfället visar.

– Man kan ju undra hur det ska gå för en del. Tänk på hur det gick med John Bauer, säger en förälder.

Det var i juni 2013 som JB-gymnasiets ägare, det danska riskkapitalbolaget Axcel, försattes i konkurs. Tusentals gymnasieelever stod plötsligt utan skola att studera vid.

De preliminära söksiffrorna för Linköping visar en bild av skolor som kan misstänkas få ansträngd ekonomi orsakad av elevtappet.

Medan exempelvis de kommunala Folkungaskolan och Berzeliusskolan totalt har fler förstahandssökande än förra året står privata Jensen Gymnasium med totalt 17 elever som markerat skolan som sitt förstahandsval, fördelat på tre sökande till naturvetenskapliga programmet och 14 till samhällsprogrammet.

Andra exempel från sexton gymnasieskolor:

Thorén Business School med fyra program har 17 sökande

Framtidsgymnasiet (två program med fem olika inriktningar) har 18 sökande

Björkö Fria gymnasium har sex förstahandssökande till sitt naturvetenskapliga program, Birgittaskolan har 13 till sitt och till Ljunkans el- och energiprogram finns 12 förstahandssökande.

Klara gymnasium har 17 sökande till sitt ekonomiprogram. Fria Läroverken, före detta JB-gymnasiet, har hittills 96 förstahandssökande där fyra ansökningar gäller restaurang- och livsmedelsprogrammet, fyra till estetiska programmet fyra och åtta till ekonomiprogrammet.

En person med insyn i skolvärlden hävdar till Corren att den skolpeng som en klass på 20 elever genererar (cirka 1,6 miljoner kronor per år för elever på teoretiska program) ger vad han kallar ”en acceptabel vinst” för en skola.

– Ingen skola kan köra klasser på åtta elever med vinst. I ärlighetens namn borde alla bli informerade om att skolmarknaden i Linköping är totalt överetablerad, säger personen till Corren.

Corren har talat med företrädare för flera skolor i Linköping. De aviserar inga stängda utbildningar för det kommande läsåret.

Marie Lundeborg, rektor för Jensen Gymnasium i Linköping, säger till Corren att nuvarande söksiffror inte innebär några förändringar i skolans verksamhet.

– Vi planerar att starta de utbildningar som vi erbjuder, säger Marie Lundeborg.

Patrik Wigelius, pressansvarig för Praktiska gymnasiet, säger till Corren att skolans signum är små elevgrupper för att garantera att de som genomgår utbildningen också hittar jobb.

– Jag är inte nöjd med söksiffrorna. Men jag räknar med fler sökande i slutomgången och vi startar även om det bara skulle vara två-tre elever på något program, säger han.

Torsten Ohlsson, rektor för Fria Läroverken (före detta JB), säger att ansökningssiffrorna för skolan inte visar rätt bild eftersom skolan får ansökningar från elever i andra kommuner, bland annat till idrottsinriktningar, som ännu inte är bokförda.

– I nuläget känner vi ingen oro alls, säger Torsten Ohlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om