Just nu pågår ett forskningsprojekt på Linköpings universitet, där effekten av internetbaserad psykologisk behandling för ungdomar ska undersökas.
Forskargruppen – som består av professorer, psykologer, forskare och studenter – söker nu deltagare.
Är du mellan 15 och 19 år och har ångest kan du få kostnadsfri behandling online.
Erik Wallner är en av sex studenter som deltar i projektet. Han går sista året på psykologprogrammet.
Vad är ångest?– Ångest kan visa sig som antingen en känsla, tanke eller ett beteende. Oftast är det en kombination av dessa. Du känner tillexempel hur hjärtat slår hårt och blir yr. Du tänker negativa tankar och slutar till slut att göra vardagliga saker där du känner obehag.
När bör man söka hjälp?– Alla känner ångest ibland. Jag känner en lätt ångest nu när jag blir intervjuad av dig. Det är för att jag är nervös. Nästan alla upplever prestationsångest ibland. Det är helt ofarligt. Men när ångesten tar stor plats i ditt liv och begränsar din vardag bör du söka hjälp.
Hur fungerar behandlingen?– Det är en KBT-behandling* som pågår under åtta veckor. Varje vecka får du ett nytt ämne att läsa om och ett antal övningar. Sedan ger din psykolog tips och råd kring ämnet, och stöttar dig under behandlingens gång. Man kommunicerar via chatt eller mejl.
Vad är fördelarna med internetbaserad behandling?– Vår målgrupp är mycket online. Internetbaserad behandling har visat sig ha god effekt för många. Ungdomar kan känna rädsla för att gå till en vårdcentral och söka vård. Ångesten kan vara så svår att de inte vågar gå ut. Med onlinebehandling sänker vi tröskeln för att söka hjälp. Dessutom är vårdköerna långa i dag. Detta är ett sätt att komma runt dem.
Vi sitter allt mer framför våra skärmar. Finns det någon risk med att digitalisera psykologbehandling?– Behandlingen passar inte alla. Men det är ett väldigt bra komplement för dem som annars inte skulle söka hjälp. Och vi när inget skärmbeteende. En person som till exempel får ångest av att lämna hemmet får hjälp med att öva sig i att våga gå ut igen.
Vad är målet med projektet?– Att förfina psykologbehandling online. Internetbaserad behandling är inget nytt. Men hur gör vi den ännu bättre?
Varför ökar ohälsan bland unga?– Det är svårt att svara på. En anledning tror jag är att vi har blivit bättre på att prata om psykisk ohälsa. När jag var tonåring pratade man sällan om det. Så på ett sätt är det en positiv utveckling.
*Kognitiv beteendeterapi är en psykoterapeutisk behandlingsmetod. Man arbetar med att förändra tankar, känslor och handlingsmönster som inte är välfungerande och som därför leder till psykiskt ohälsa.