Trenden är internationell. Den startade i USA och går ut på att berätta om vad den roligaste grejen är med en persons trauma. Skämten handlar mest om jobbiga barndomsminnen och folk tävlar om vems trauma som är mest underhållande. Det kan handla om allt från tragiska olyckor till frånvarande pappor.
Fenomenet har rört upp heta känslor bland svenskar med diagnosen PTSD. Kritikerna menar att ordet "trauma" slängs till höger och vänster. Arga inlägg florerar i Facebook-grupper för personer med diagnosen. Det har gått så långt att vissa med PTSD vill bojkotta Tiktok-appen och det har uppstått en debatt på sociala medier om vem som har rätt att äga ordet "trauma".
Sofia Norlin i Linköping har själv blivit utsatt för våldtäkt och diagnosticerats med PTSD. Tiktok-skämten upprör henne.
– Det gjorde så ont att se det. Jag tror inte att alla som slänger sig med ordet "trauma" fattar hur påverkad man blir. Ett trauma är inget skämt, det är en upplevelse som förstör en människas liv.
Sofia Norlin går nu på en traumabehandling och har regelbundet kontakt med en psykolog. Hon har själv pratat i intervjuer om sina trauman och förstår att andra också kan ha behov av att prata om sina trauman öppet.
– Jag känner igen att man försöker skämta bort saker för att hålla ifrån sig det.
Det är en beskrivning som får stöd av Gerhard Andersson, professor i klinisk psykologi på Linköpings Universitet.
– Jag kan se en viss poäng i att vi behöver skämta, humor är ett sätt vi använder oss av för att ta sig igenom svårigheter och ha distans till hur förskräckligt livet kan vara, säger han.
Samtidigt förstår han dem som tar illa vid sig av skämten om de själva fortfarande kämpar med sina trauman.
– Det vanligaste är att man mår dåligt, jobbar igenom det och lever vidare. Några som skojar om sitt trauma kanske inte har PTSD-symtom. Då blir trenden provocerande för den gruppen som lider av sitt trauma och inte alls tycker det är kul.
För Sofia Norlin är det precis så, och hon har nu bestämt sig för att radera Tiktok-appen – igen.
– Jag har perioder där jag kryper under min sten och försvinner från alla sociala medier för att jag inte klarar att se hemska grejer.