Socialtjänsten ser över sina rutiner

Efter situationen där brottsoffer och gärningsman riskerar att mötas på samma skola, ser socialtjänsten över sina rutiner. I nuläget kan de inte peka på några särskilda brister.

Social- och omsorgsförvaltningen tittar nu närmare på hanteringen av när en elev med koppling till knivhuggningen på Berzeliusskolan, placerades på skolan under hösten.

Social- och omsorgsförvaltningen tittar nu närmare på hanteringen av när en elev med koppling till knivhuggningen på Berzeliusskolan, placerades på skolan under hösten.

Foto: Julia Djerf/Tord Olsson

Linköping2020-10-13 18:00

– Situationen som har uppstått är inte bra för någon inblandad. Exakt hur det här ärendet har hanterats måste vi titta på över förvaltningsgränserna, säger Ulla Salmela Trosell, avdelningschef för barn och unga på social- och omsorgsförvaltningen.

I fallet på Berzeliusskolan, där två elever som varit inblandade i ett våldsbrott för två år sen och som nu riskerar att mötas i skolans lokaler, har flera kritiska röster riktats mot socialtjänsten. När en minderårig person har varit omhändertagen och placerad utanför kommunen ska placeras vid en skola i sin hemkommun igen, är det socialtjänsten som begär en placering hos utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningens mottagningsgrupp. Till dem förmedlas inte all historik kring ett barn utan enbart det som är viktigt och aktuellt för en bra skolplacering sett till behoven just då, förklarar Salmela Trosell.

Hade man i något led kunnat reagera kring lämpligheten i den här placeringen med hänsyn till tidigare koppling till skolan?

– Det är en del i den här avvikelsen som vi får titta på, men utifrån det vi tänkte då så fanns inte de tankarna. Vi hanterar ju många ärenden och då ska man ha kunskap om "vilken händelse och vilken situation var just det här", vilket är svårt.

Avdelningschefen menar också att kopplingen till skolan var mindre uppenbar, då elevens undervisning sker på annan enhet och att enbart lunchen ges på Berzeliusskolan.

– Det är ju sekretess som råder och det är ju alltid en gränsdragning kring vilken information som vi ska förmedla och vilken nytta den har för en enskild elevs skolgång. Ska man sen se det i ett vidare perspektiv hur det faktiskt blev så måste vi tänka i ett steg till och det är det vi gör nu.

Om någon sett kopplingen till Berzan innan placeringen gjordes, hade den gjorts då?

– Det är lätt att i en efterkonstruktion tänka så, men utifrån den kunskap som fanns så hanterade vi det här med de rutiner som finns. Vi har gjort det som har ålagts oss och skolan har gjorts det som ålagts dem. Sen har vi sett en situation nu som inte blev bra och då får vi titta på vad vi ska lära av den.

undefined
Situationen som har uppstått, där två elever som var inblandade i ett knivbråk 2018 nu delar skolmatsal, har väckte många reaktioner.

Samtidigt vill Ulla Salmela Trosell lyfta en oro hon känner kring att just fallet på Berzelisskolan fått stor uppmärksamhet genom vår rapportering de senaste dagarna. Hon kallar det för "mediedrev" och menar att den elev som äter sin lunch vid Berzeliusskolan nu är ett nytt offer.

– Det oroar mig jättemycket. Jag har fullkomlig förståelse för den tidigare knivhuggna pojken med familj och förringar inte deras känslor... Det finns en pojke som har gjort något som inte är okej, men han är också väldigt utsatt i det som händer nu. Vad får han för chans i det här?

Hon säger att det alltid finns skäl att titta på hur lagstiftningen är utformad för att den ska följa med de förändringar och tendenser som sker i samhället. Utvecklingen av ungdomsbrott, som den senaste tidens rån i Linköping, är ett exempel där exempelvis socialtjänstlagen och sekretesslagen måste anpassas efter de behov som finns, menar Salmela Trosell.

– Samtal fortsätter och vi ser över rutiner mellan förvaltningar och vad som måste tittas på ur ett juridiskt perspektiv. Det finns sekretessgränser vi måste förhålla oss till och vi behöver se hur de ska hanteras när nya situationer uppstår i framtiden.

Det har hänt

25 september 2018: En elev på Berzeliusskolan knivhuggs i samband med ett bråk på skolområdet.

En pojke grips misstänkt för brottet. Eftersom han är under 15 år omhändertas han av socialen.

Oktober 2020: Offret får veta att den andra pojken äter lunch på samma skola. Anpassningar görs för att båda ska kunna vara kvar, men offret ser inget annat val än att byta skola.

Fallet väcker politiskt engagemang. Lokala politiker samt riksdagsman kallar situationen för "vansinnig" och "oacceptabel".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!