Socialt utsatta stoppas från flera stadsdelar: "Enig styrelse"

Personer som har försörjningsstöd stoppas nu från att flytta in i Stångåstadens bestånd i Skäggetorp, Ryd och Berga. Det står klart efter ett beslut från Stångåstadens styrelse.

Ryd.

Ryd.

Foto: Ulf Sjögreen

Linköping2024-04-29 12:00

Beslutet togs under förra måndagen. Och nu krävs alltså inkomst från arbete eller studier för att få flytta in i något utav de utsatta stadsdelarna.

– Det var en enig styrelse som tog det här beslutet, säger Jan Österlind (S), styrelseordförande i Stångåstaden.

Beslutet påverkar inte personer som redan bor i någon av stadsdelarna och som har försörjningsstöd.

– Vill de byta lägenheten inom de här områdena är det ingen som hindrar dem, det här gäller för de som kommer utifrån, där hänvisar vi till andra stadsdelar, säger Jan Österlind.

undefined
Stångåstadens styrelseordförande, Jan Österlind (S).



Det finns två syften med det här. Det ena är att minska segregationen i Linköping, det andra är att sänka kommunens boendekostnad för personer som har försörjningsstöd. Det senare ska ske genom att erbjuda 25 hushåll per år en lägre hyra än den nuvarande.

Bortsett från tidigare nämnda 25 hushåll kommer inte personer med försörjningsstöd att få någon förtur till lägenheter.

– De söker på samma villkor, med bopoäng och så vidare över hela beståndet, bortsett från de här tre områdena då, säger Jan Österlind. 

I de här stadsdelarna finns ju tillgängliga hyresrätter - kommer det bli svårare för de socialt utsatta att få boende i Linköping?

– Nej, det tror jag inte. Det är inte lika mycket brist på bostäder i dag som det var för ett par år sedan. Det finns lägenheter i Linköping som är lediga och sen finns det ju privata fastighetsägare i Skäggetorp också. Så nej det tror jag inte, säger Jan Österlind.

Kommer det inte bli dyrare för kommunen om de ska hitta lägenheter i andra stadsdelar?

– Marginellt. Vi har tittat på det och hyran skiljer sig inte jättemycket mellan de här stadsdelarna och lägenheter i andra stadsdelar. 

Maria Moraes, gruppledare för Miljöpartiet, berättar att MP drev en liknande linje under valrörelsen men framhäver att alternativt boende måste erbjudas.

– Det tar 6–7 år att få en bostad i Linköping, har du inte bott i Sverige särskilt länge och inte har en fast inkomst är det jättesvårt. Vi behöver fortfarande hjälpa folk att få en lägenhet men inte placera dem i Skäggetorp, Ryd eller Berga. Stångåstaden har bestånd på andra platser med, säger hon och tillägger: 

– Det här är bara en insats där vi jobbar med konsekvenserna av segregation. Vi måste fortfarande jobba med att rusta upp och satsa på de här områdena. Så här kan vi inte jobba för alltid, det löser inte problemet i det långa loppet.

undefined
Maria Moraes (MP), anser att beslutet bara är en insats där man arbetar med konsekvenserna av segregation. Men framhäver att mer måste göras för att satsa och rusta upp de utsatta områdena.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!