– Vi har använt oss av bemanningsföretag för att ta in konsulter som hjälp i utredningar. Och vi kommer att tvingas hyra in personal igen, säger socialchef Anita Lhådö.
Situationen inom socialtjänsten har blivit en ond cirkel och är ett problem i hela landet.
Antalet anmälningar som kommer in till socialtjänsten ökar. I Linköping bedrev socialkontoret 2 548 utredningar under 2013. Fram till november i år var antalet redan uppe i 2 743. Redan i april i år såg socialkontorets ledning att utredningarna inte varit så många sedan 2006.
Trots hög belastning avslutade socialtjänsten i Linköping fler utredningar i år (80 ärenden) än 2013 (66 ärenden). Men utredningstiderna är längre, ibland bryter de mot lagens gräns på max fyra månader för barnavårdsutredningar.
Den 1 oktober kom en lagändring som kräver att socialtjänsten nu måste öppna utredningar om barn så fort uppgifter tyder på att barnet har bevittnat våld. Redan i september, före lagens införande, drog antalet anmälningar iväg och socialchef Anita Lhådö räknar med att ytterligare ökning när kännedomen om den nya lagen sprids till skolor, förskolor, sjukvården och andra som kan möta utsatta barn.
Samtidigt som anmälningarna blir fler blir socionomer som vill arbeta med utredningar färre. Arbetet kan vara psykiskt tungt och krävande och erfarna handläggare söker sig ofta efter några år bort från arbetsuppgifterna. Det har lett till att orutinerade socionomer arbetar med utredningar och samtidigt ska handleda nyutexaminerade kollegor.
Finns det risk att medborgare som behöver socialens insatser får en rättsosäker behandling?
– Oron för det finns. Men vi gör alltid en förhandsbedömning av alla anmälningar vi får. Det som är akut tar vi direkt, säger socialchef Anita Lhådö.
– Vi i ledningen har fått titta på ärenden, gå in och prioritera, vi har använt oss av bemanningsföretag och vi kommer att förstärka med tjänster.
Men att rekrytera socionomer är inte enkelt. Utbildningen till socionom kan leda till arbete som kurator inom skolan, inom frivården eller inom sjukvården. Många kommuner slåss om de som kan tänka sig att välja myndighetsdelen inom socialtjänsten och arbeta med utredningar om barn och vuxna som far illa.
Att konkurrera med höga löner blir svårt för kommunen. Istället försöker Linköping locka med avlastning i form av delade tjänster och utveckling inom yrket, kompetenstrappor och mentorskap – samtidigt som tid för fortbildning av personal är svår att hitta när arbetsbelastningen är hög.
Socialkontoret i Linköping har samarbete med universitetet för att förbereda blivande socionomer med aspiranttjänster och påverka innehållet i kurserna.
– Så att det inte blir ett glapp mellan studier och verklighet. För en del kan det bli närmast en chock att komma ut i verkligheten, säger Ulla Salmela Trosell, chef för avdelningen för individ- och familjeomsorg i socialtjänsten.
Hon har förståelse för socionomer som upplever utredningsarbetet krävande. Under hennes trettio år i yrket har ärendena generellt blivit mer komplexa, beskriver hon: Samhället ställer högre krav på barn i skolan, på vuxna på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden är kärv och marginalerna vid social utsatthet har generellt blivit mindre.