– Vi tycker att socialnämnden har varit för passiva, säger Per Håkan Nordström, handläggare på Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Corren har tidigare skrivit om socialsekreterare som slutar sina jobb på socialförvaltningen och hög arbetsbelastning på dem som jobbar kvar, vilket riskerar att leda till rättsosäkra utredningar. Nu visar IVO:s rapport att situationen på socialförvaltningen kan ha försatt flickor i en allvarlig situation.
När IVO granskade Linköpings kommun 2013 avslöjades att en 15-årig flicka i kommunen riskerade att giftas bort. Socialnämnden visste att andra flickor i familjen tidigare gifts bort men ingrep inte när flickan flyttades till släktingar utomlands. Efter den incidenten valde IVO att fortsätta granska socialnämnden i Linköping 2014.
Nu visar resultatet att socialnämnden haft uppgifter om nya misstänkta tvångsgiften under 2014 men inte tagit beslut om insatser i deras fall.
IVO konstaterar att socialnämnden dels la ner utredningarna utan att göra några insatser, dels inte kontaktade polis eller åklagare för att diskutera flickornas fall – åtminstone finns inga sådana kontakter dokumenterade i deras akter.
”I två ärenden avslutades utredningarna utan beslut om insatser, trots uppgifter om tvångsäktenskap” skriver Inspektionen för vård och omsorg i sitt granskningsbeslut och fortsätter:
”I de två ärendena där misstanke om tvångsäktenskap fanns framgår det inte om, eller när, ett resonemang om kontakt med polis och åklagare kan ha ägt rum.”
Nu kräver IVO att socialnämnden senast 1 juni redogör till myndigheten för hur utredningar om barn i behov av stöd i fortsättningen genomförs på ett korrekt sätt och dokumenteras.
Granskningen avslöjar också brister på flera andra områden inom socialnämnden. I fyra ärenden har socialnämnden inte tagit kontakt med skola eller hälso- och sjukvården trots att det skulle ha haft betydelse för att belysa barnens situation. I två ärenden gällande familjevåld la socialnämnden enligt IVO sitt fokus andra familjemedlemmars situation istället för barnets behov. Tre utredningar saknar analys av vilka konsekvenser som ett visst beslut kunde få för barnet. Flera utredningar har dröjt längre än vad som är tillåtet enligt lag.
Flertalet anställda har fört fram till IVO att personalomsättningen är ett problem och myndigheten skriver: "IVO:s bedömning är att flera av de konstaterade bristerna kan ha samband med den ansträngda personalsituationen".