På onsdagen sammanträdde social- och omsorgsnämnden. Bland annat röstade man om fördelningen av ett tillskott på 5 miljoner kronor från kommunstyrelsen. Vice ordförande i nämnden Lotta Bäckman (S) menar att summan Alliansen lagt är för liten och kommer för sent.
– Vi tyckte redan när man tillsatte tjänsterna i områdesteamen att det var för lite. Det räcker inte till för att täcka alla behövande stadsdelar. Nu korrigerar man det till viss del, men vi lade ett förslag om att istället satsa 10 miljoner kronor.
De extra pengarna skulle, enligt förslaget, inte tagits från nuvarande verksamhet, utan istället begärde man en utökad budgetram från kommunstyrelsen. Lotta Bäckman säger att deras förslag, som röstades ner i nämnden, skulle tillfört dubbelt så mycket personal som Alliansens förslag, och att man då skulle kunna ha områdesteam även i stadsdelar som Ryd, Berga och Lambohov. Alliansen föreslog 2,5 extra heltidstjänster till områdesteamen i Skäggetorp. En fördubbling hade alltså inneburit drygt två heltidstjänster ytterligare att fördela på övriga stadsdelar.
Det skulle då i princip bli en anställd i Ryd, en i Berga, och en halv i Lambohov. Är det tillräckligt?
– Vi tänker att det är en successiv ökning, och att det måste ske ihop med andra insatser. Vi har lagt en motion om CTC-modellen, "Communities that care". Vi har även lagt en motion om att socialsekreterare behöver finnas på polisstationerna. Men allt det säger man nej till.
Men hur många fler anställda skulle områdesteamen och socialtjänsten behöva för att ni skulle vara nöjda?
– Det hänger ihop med de andra delarna. Jag tror inte att vårt förslag kommer att vara tillräckligt på sikt, men man måste börja i en viss skala och sen bygga vidare. Det här är vad socialtjänsten mäktar med nu, att ta in fler anställda på en gång är inte realistiskt.
Vad indikerar att satsningar behövs även i övriga stadsdelar?
– Framför allt i Lambohov så har vi fått många orosanmälningar till socialtjänsten. Och vi vet att det pågår ganska mycket droghandel.
Från Alliansens håll slår man ifrån sig kritiken.
– Vi behöver ge områdesteamen en chans att jobba ihop sig och inte bara fokusera på rekrytering. De har varit igång i nio månader och är inne på sin sjätte rekryteringsomgång, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden och ledamot i kommunstyrelsen.
Hon menar dessutom att områdesteamen redan idag rör sig i olika stadsdelar baserat på var behovet är störst för dagen.
Förslaget från Socialdemokraterna rörde förutom områdesteamen även Nära socialtjänst i Skäggetorp, alltså socialtjänstens myndighetsverksamhet i området.
Varför vill ni inte ha lika mycket personal till socialtjänsten i Skäggetorp som socialdemokraterna vill ha?
– Den avdelningen har ju inte ens börjat sitt arbete i Skäggetorp än. Socialdemokraterna begär fem miljoner ytterligare från kommunstyrelsen, men de redovisar inte hur de kommit fram till den summan. Jag tycker att det är ganska oseriöst.
Men hur kom ni i kommunstyrelsen fram till den ursprungliga summan på fem extra miljoner som er nämnd fick?
– Jag hade en dialog med förvaltningen om vad de mäktade med. Och vi har lagt 58 miljoner mer på social- och omsorgsnämnden som helhet jämfört med förra året, så jag tycker att vi visar att vi satsar.
Social- och omsorgsnämndens totala budget för år 2022 ligger på drygt 1,6 miljarder kronor.