I brevet slår de fast att kommun och region måste arbeta mera proaktivt med provtagning för att hindra smittspridningen.
Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör i Linköping är en av socialcheferna som undertecknade brevet.
– Region Östergötland har inte samma förhållningssätt som Folkhälsomyndigheten när det gäller att ta prov på människor som flyttar till särskilt boende, och det är skälet till att vi skrev brevet, säger hon.
Känns det frustrerande?
– Vi vill att man följer de rekommendationerna, så att vi kan minimera riskerna för den här utsatta målgruppen.
I brevet skriver står det:
"Vi anser att testning enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör ske i samband med ankomst till särskilt boende, både korttidsplatser och växelvård."
Socialcheferna föreslår bland annat att alla som flyttar in på ett särskilt boende, eller återkommer efter en sjukhusvistelse ska testas. Det gäller inte brukare som tas emot efter att ha haft en bekräftad covid-19. Önskemålet är att provsvaret ska vara klar när personen flyttar in. Man vill också att brukare ska screenas om bekräftade covidfall inträffar bland brukare.
Regionen tillbakavisar kraven. Kapaciteten är inte tillräcklig, enligt biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg som svarar i Britt Åkerlinds ställe.
– I dag har vi inte kapacitet för att testa så många på äldreboenden. Det är personer på äldreboenden som har symtom, som vi kan provta. Vi har inte heller kapacitet att screena just nu. Vi har en tillfällig svacka av tekniska anledningar, säger han.
I Linköping ökar smittan inom vård och omsorg. Fyra av 57 boenden har nu smitta i sin verksamhet och totalt 13 brukare är drabbade.
Inom hemtjänst/LSS är siffrorna dystra och det ser ut som att hemtjänsten i den här vågen drabbas hårdare än under sommaren. Totalt är 14 personer inom hemtjänst/LSS smittade.
Till skillnad från andra kommuner så klarade sig hemtjänst/LSS i Linköping relativt bra i den första vågen. Men den situationen tycks ha ändrat sig. Varför det är så vet man inte ännu. Siffrorna är för färska, enligt Linda Ljungqvist.
Men omsorgen är beredd, och enligt Linda Ljungqvist är tillgången på skyddsmaterial god. Kommunen har också återupptagit verksamheten med att snabbutbilda personal. I den här omgången är det 50 personer som utbildas.