Snöstormen skapade kaos

För precis 20 år sedan, 17 november 1995, vaknade vi upp till en helt förändrad värld. Snöstormen hade slagit till, och det var kaos. Många kom varken till jobbet eller skolan. Sex dog.

BUSS.AOP

BUSS.AOP

Foto: Göran Billeson

LINKÖPING2015-11-17 12:25

Många var insnöade hela helgen, och 19 000 var strömlösa när det var som värst. Räddningschefen i Linköping, Ulf Bergqvist, blev själv insnöad på väg till jobbet och fick hämtas med terränggående fordon.

En 63-årig man i Motala miste livet när han halkade och bröt benen. På fredagsmorgonen hittades han under en snödriva i en källarnedgång. En 74-årig kvinna frös ihjäl i Hejdegården. Troligen hade hon halkat i snön när hon skulle slänga sopor.

Tre personer i Nyköpingstrakten omkom när de frontalkrockade med en långtradare. I Kristianstad avled en 27-åring som fick sladd på bilen.

Många som inte kunde ta sig till jobbet överhuvud taget. Vid den här tiden jobbade 2 300 på Saab, 700 kom aldrig. På eftermiddagen stängde fabriken helt, så att folk skulle kunna ta sig hem. På Wahlqvists verkstäder kom 75 av 125 anställda och hos Electrolux i Motala ringde 200 personer, 35 procent av arbetsstyrkan, och meddelade att de inte kunde ta sig till jobbet. På BT Industries i Mjölby uteblev hälften av personalstyrkan, 400 personer.

Det gick alltså knappt att ta sig fram ens inne i städerna. Trafikkaoset var totalt. Ute på landet var folk helt insnöade, och det skulle ta hela helgen innan småvägarna var farbara igen.

Tusentals var strömlösa. Elmontörerna fick jobba så gott som dygnet runt.

Hemtjänsten gjorde stordåd för att få ut mat och omsorg till dem som behövde. Och räddningstjänsten fick hjälp av militärens bandvagnar och en terränggående ambulans för att hjälpa hemtjänst och hemsjukvård.

Räddningschefen Ulf Bergqvist samordnade aktionerna på fredagen, men han hade själv svårt att ta sig till jobbet.

– Jag bodde i Ljungsbro och kom bara några kilometer på min väg till jobbet innan jag körde fast. Där fick jag hämtas med terränggående fordon.

Nödvändiga personalförstärkningar hos räddningstjänsten kom av sig själva.

– Ja, de som skulle gå av skiften kom ju inte hem!

Ulf Bergqvist stod i kontinuerlig kontakt med kommunalråden Lars Erik Jonsson och Sven Lindgren och tjänstemän från kommunen i en sorts krisgrupp. Det fungerade bra, säger Ulf Bergqvist.

– Informationen var dock ett problem, det fann vi vid utvärderingen efteråt. Vägverket, kommunen och polisen informerade var för sig, ibland blev det motsägelsefullt. Idag är krisorganisationen mycket mer samkörd.

Sammanfattningsvis?

– Det gick ganska bra, trots allt, och vi lärde oss mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om