På sjätte våningen i nybyggda Link business center vid Stångån fixas det sista med Linköpings nya cocktailbar. ÖK har redan en restaurang på bottenvåningen, men snart kan de välkomna gästerna in i hissen och upp på taket. När öppnar de då? Det beror på vädret.
– De senaste två veckorna, när vi har varit uppe med möbler och kuddar, så har jag varit inne i väderapparna varje dag. Jag har aldrig kollat vädret så mycket i hela mitt liv som jag har gjort de senaste två veckorna, säger Felix Synnergren, en av restaurangcheferna.
Vädret är en viktig faktor uppe på takterrassen. Det är svårt att planera mat, dryck och personal när en kraftig regnskur kan tvinga dem att stänga. Och det är inte bara regnet som kan påverka gästerna.
– Vi kommer att bygga en liten pergola. Den är framför allt för när det är brinnande sol, för det blir väldigt varmt här uppe. Det är osäkert med vinden här uppe också. Så man kan inte ha parasoll på grund av risken att de blåser ner. Det är väldigt väderberoende, säger Alma Earlingh, den andra restaurangchefen.
På grund av de något osäkra öppettiderna kommer det inte gå att boka bord på terrassen. När solen skiner och det är öppet så är det drop in som gäller. Och är taket stängt så kan man besöka restaurangen och uteserveringen på markplan.
Att anpassa sig efter väder är inget nytt för gänget. De har alla jobbat på sommarrestauranger tidigare där man helt enkelt får anpassa sig efter himlen.
Det säkraste sättet att veta när terrassen öppnar är att hålla koll på restaurangens sociala medier, säger Felix och Alma. Men terrassen har haft vakande ögon på sig hela våren.
– Vi hade en invigning för de som jobbar i huset förra veckan. Då var det runt tio sällskap som kom in i restaurangen och sade att de hade sett att vi hade varit på taket. Så man ser nerifrån när det är öppet, säger Alma.
– Vi har märkt av ett väldigt stort intresse från Linköpingsborna.
Takterrassen kommer att ha stort fokus på cocktails. Det kommer också att finnas mat som passar bra att äta på en aw och dela med vänner. Det kommer inte att vara förrätt, varmrätt och efterrätt som nere i restaurangen på gatuplanet, utan lite mer avslappnat.
– Vi vill skapa en riktigt härlig atmosfär. Det ska vara skönt att komma hit och ta en sommardrink och äta något gott. En oas mitt i stan, säger Mats Petersson, delägare och kock.