Snart öppnar nya krogen med utsikt över stan

Restaurang med uteservering mot Stångån. Till nästa sommar: En takbar på sjätte våningen. Östgöta Kök blir en av de första att flytta in i nyinvigda Link Business Center.

Thomas Hallgren ser fram mot att öppna ÖK Smak & Tak i nybyggda Link Business Center vid Stångån.

Thomas Hallgren ser fram mot att öppna ÖK Smak & Tak i nybyggda Link Business Center vid Stångån.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-12-02 17:00

Jättekåken på 13 500 kvadratmeter invigdes under ett stort kalas på onsdagen och på måndag, den 6 december, öppnar Östgöta Kök restaurangen på entréplanet.

Här kommer det att finnas plats för cirka 170 gäster inomhus och till sommaren, vid uteserveringen, ytterligare drygt 60.

Sedan, på toppen av allt, takbaren sex våningar upp där ett 60-tal besökare kommer att kunna njuta av utsikten över Linköpings takåsar.

– Den öppnar vi nästa sommar, säger Thomas Hallgren, delägare och en av grundarna till Östgöta Kök.

undefined
"Vi vill inte prata om fine dining. Hellre då om fun dining", säger Thomas Hallgren.

Han betonar att namnet på restaurangen är ÖK Smak & Tak, men att han gärna vill att stället blir ÖK i folkmun.

– Det sitter liksom bättre i munnen. Kort och koncist. 

– Men egentligen spelar det inte så stor roll.

– Smak och Tak funkar också. 

– Eller varför inte Link?

undefined
ÖK Smak & Tak öppnar först restaurangen i gatuplanet. Nästa sommar är det dags för takbaren, sex våningar upp.

Thomas Hallgren får en speciell känsla när han vandrar omkring i allt det nya på andra sidan Stångån, berättar han.

– Det är som att komma tillbaka på något sätt. Det var här det började en gång, 2002. 

– Jag och min kollega som startade Östgöta Kök, Karin Elebring (fortfarande aktiv i bolaget som delägare) arbetade på nyöppnade Hotell Hilton här mitt emot (nu Scandic Linköping City).

Hallgren då som kökschef och Elebring som kallskänka.

I köksgänget på Hilton återfanns också Mats Petersson som nu är med i staben på Östgöta Kök, Linköping, som delägare tillsammans med Christian Klaar. 

undefined
"Vi kommer att anställa cirka 15 personer på heltid", säger Thomas Hallgren.

ÖK Smak & Tak kommer att fokusera på nordisk mat med nordiska råvaror, berättar Thomas Hallgren.

– Lokala leverantörer så långt det är möjligt. 

– Men vi kommer också att jobba med en del internationella inslag.

Fine dining är ett uttryck som inte går att klistra fast vid det nya stället, förklarar Hallgren vidare.

– Vi säger istället fun dining. 

– Det får gärna vara lite stimmigt och inte så exklusivt.                 

undefined
ÖK Smak & Tak har fått hjälp av bland andra arkitekten Gert Wingårdh i valet av inredning.

När det gäller restauranglivet rent generellt i Linköping och regionen anser Thomas Hallgren att många krögare har steppat upp rejält på senare år.

– Kvalitén har ökat. Men vi kan bli ännu bättre. 

– Det är dags att ta nästa steg. Bli lite kaxigare, liksom, och våga sticka ut.

undefined
Thomas Hallgren ser fram mot att öppna ÖK Smak & Tak i nybyggda Link Business Center vid Stångån.

Smak & Tak blir Östgöta Köks tredje restaurang i Linköping.

Sedan tidigare finns man vid universitetet och Garnisonen.

Det blir samtidigt kedjans nionde etablering i regionen.

Karta: Brandmannagatan 1
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!