Naturintresset exploderade under 2020 och rekordmånga tog sig ut i skog och mark. Nu görs en storsatsning för att möta intresset – Naturvårdsverket har anslagit medel och ett flertal myndigheter, däribland Länsstyrelsen Östergötland, har samarbetat och tagit fram digitala kurser som vem som helst kan gå.
Från vecka 17 släpps den första av totalt tre kursdelar via hemsidan naturkunnig.se.
– Det blir ett test, det är svårt att veta hur stort intresset är. Det är inte omöjligt att det blir 1 000 östgötar som går kursen, men jag är nöjd om det blir några hundra också. Förhoppningsvis går det bra, i så fall kan vi sprida idén vidare till andra delar av landet och bygga ut den med fler delar, säger Nicklas Jansson.
Kurserna är gratis och syftet är att ytterligare öka intresset hos allmänheten. Men även att få fler att rapportera det de ser och hör ute i naturen.
– Vi vill att allmänheten hjälper till att rapportera hur det ser ut för djur och natur, så kallad "citizen science" som är vanligare utomlands. Fågelskådarna har använt artportalen.se i flera år och det finns mängder med data där, men det går att rapportera in växter och andra djur också. Ju fler rapporter vi har, desto bättre underlag har vi när vi till exempel ska utföra åtgärder för hotade arter, säger Nicklas Jansson.
Första delen som släpps består av fyra nätbaserade kurser kring biologisk mångfald och naturvård. Del två släpps i slutet av maj och innehåller sex föreläsningar på olika naturteman. Under kurserna finns ett antal quiz – klarar man alla quizen får man godkänt och ett digitalt "grönt kort".
– Det behöver inte ta så lång tid. Jag bedömer att man kan klara allt på fyra till sex timmar, dessutom kan man ju pausa när man vill och komma tillbaka när det passar, säger Nicklas Jansson.
Vad ska man använda sitt gröna kort till?
– Det är mest för sin egen skull, men det visar ju att man har införskaffat sig en viss allmänbildning om djur och natur. Man sitter på en grundutbildning som man kan ta vidare via specialkurser, säger Nicklas Jansson.
Den tredje och avslutande delen består av 50 guidade turer och genomförs under sommaren.
– Med tanke på pandemisituationen kan vi inte vara så många per guidning som vi önskat. Men det är ju inget vi kan styra, säger Nicklas Jansson.