På Linköpings stiftskansli hade personalen förberett med glass för att fira valresultatet i ärkebiskopsomröstningen. Oavsett hur det skulle sluta.
– Även om han inte hade vunnit så hade vi i personalen firat att han skulle stanna kvar hos oss, säger Linköpings stiftsdirektor Karin Björk några timmar efter beskedet att Martin Modéus lämnar rollen som biskop i Linköpings stift.
– Men det känns väldigt roligt naturligtvis. Vi är både stolta och glada att vi får dela med oss av honom till hela Svenska kyrkan. Sen är det förstås en sorg, vi kommer att sakna honom väldigt mycket här. Vi hade gärna sett att han stannat kvar.
Hur skulle du beskriva Martin?
– Som väldigt stabil och trygg. Han vet vad han vill och jobbar uthålligt i den riktning som han vill.
Linköpings stift är ett av 13 stift i Sverige och omfattar hela Östergötland och nordöstra Småland. I området finns 102 församlingar och stiftets uppgift är, utöver att stötta församlingarna, att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen är den högste ledaren för stiftet.
Sedan den första kände biskopen Gisle tillträdde ämbetet år 1139 har stiftet haft 65 biskopar. Nästa vecka inleds arbetet med att ta fram den nästa.
– Då sammanträder stiftsstyrelsen för att ta fram en tidsplan för processen av biskopsvalet, säger Karin Björk.
När är den nya biskopen på plats?
– Planen är att den nya biskopen för Linköpings stift ska vigas i Uppsala domkyrka 15 januari för att sedan tas emot här.
Har man sagt något inom stiftet om vem som kan tänkas ta över?
– Nej, vi har inte velat föregå den här dagen. Nu ska vi ta tag i det här och se vad vi vill framåt. Nu kommer det börja pratas.
Under de närmare 900 år med kända biskopar i Linköping har stiftet aldrig haft en kvinnlig biskop.
– Det är alldeles för tidigt att säga vem jag skulle vilja se som ny biskop, men visst vore det jätteroligt om det skulle bli en kvinna.
En ny biskop väljs av präster och diakoner i stiftet tillsammans med ett lika stort antal förtroendevalda elektorer som väljs i alla 30 kyrkofullmäktige i stiftet. Totalt handlar det om mellan 500 och 600 röstberättigade personer.
– Det är en stor process som ska dras igång nu, säger Karin Björk.
Precis när Martin Modéus lägger ner sin biskopsstav, eller kräkla som det heter, är inte helt bestämt än. Men någon gång under hösten flyttar han ut ur Biskopsgården.