Tre års arbete ska ge domkyrkan nytt koppar och guld

Efter jul ska den ta form – byggnadsställningen som ska täcka domkyrkotornet de kommande tre åren. När arbetet är klart ska Linköpings främsta symbol få ett helt nytt koppartak, nya stenar och nytt guld.

Dagen innan det stora snöfallet drog in över Linköping målade Jimmy Östlund och hans kollegor på Libergs den skyddande väggen som nu står intill domkyrkan.

Dagen innan det stora snöfallet drog in över Linköping målade Jimmy Östlund och hans kollegor på Libergs den skyddande väggen som nu står intill domkyrkan.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-11-25 05:00

– Det känns dramatiskt.

Jan Leonsson och hunden Morris har stannat till under sin promenad framför den 800 år gamla katedralen mitt i Linköping. Höga gråa väggar har byggts upp på marken runt det 107 meter höga tornet.

– Den är vacker och... den hör liksom till. Jag tror att många har ett förhållande till domkyrkan och det känns symboliskt på något sätt att den ska täckas för. Nu får vi passa på att njuta de sista veckorna.

undefined
Jan Leonsson kommer passa på att njuta av tornet de sista veckorna under sina promenader med hunden Morris.

En av de som ska bygga den väldiga byggnadsställningen är Jimmy Östlund som tillsammans med sina kollegor redan har börjat med att montera och måla de gråa väggarna.

Hur bygger man en byggnadsställning runt ett hundra meter högt kyrktorn utan att det rasar ner?

– Med noga planering! Vi har ett stort lag med personer som kalkylerar, ritar och räknar. Man får en noga beräknad ritning och sen är det bara att spätta uppåt. Pinne efter pinne.

Och sen står den still?

– Oh ja, den kommer att stå stadigt.

undefined
Jimmy Östlund har arbetat med många byggnadsställningar tidigare, men aldrig någon så hög som den här.

Ett av de största ingreppen som ska göras är att byta ut alla gröna kopparplåtar som utgör taket på tornet.

– Det har blåst sönder. Det här koppartaket har suttit sedan 1968 och har nu börjat spricka upp, säger Börje Lindström som är projektledare för hela operationen.

Koppar är som kanske bekant inte grönt från början. Den rödaktiga metallen blir grön först efter 30-50 år ute i väder och vind.

Kommer taket att bli kopparfärgat de kommande 30 åren?

– Nej. Precis som man gjorde 1968 kommer vi att använda oss av förpatinerad koppar som är konstgjord i en fabrik. Så den kommer att vara grön från början.

undefined
Klockan tickar. Snart täcks domkyrkotorntet i tre år.

Men det nya taket kommer ändå att se lite annorlunda ut för den vane betraktaren av tornet.

– Det pågår just nu en diskussion om vilken typ av förpatinerad koppar som vi ska använda oss av. Vi har varit på studieresa till Stockholm där vi har tittat på olika varianter. Det är inte så enkelt att hitta rätt.

Kan det bli en annan grön nyans alltså?

– Man kommer troligtvis att se att det är ett nytt tak, även då vi försöker komma så nära originalet som möjligt. Det nuvarande taket har en naturlig slitning och är lite randigt och missfärgat. Det nya taket kommer att se mer jämnt ut.

undefined
När det nuvarande tornet stod färdigt 1886 var det Sveriges högsta byggnad. Den titeln höll i ett par år innan Uppsalas domkyrka fick sina nya torn.

I jämförelse med resten av kyrkan är själva tornet ganska nytt. Det var först i slutet av 1700-talet som kyrkan fick ett torn överhuvudtaget. Dagens höga variant, ritad av arkitekt Helgo Zettervall, blev klar 1886. Då kläddes tornet med kalkstenar som på många håll nu börjat vittra sönder och ska bytas ut under restaureringsarbetet.

– Men det är bara en mindre del av stenfasaden som ska bytas.

Kronan på Zettervalls verk är den gyllene och oväntat stora toppspiran allra högst upp i tornet.

– Jag är inte helt säker men jag tror att den är runt 6-7 meter hög.

Även den ska få en vårdande omgång under arbetet genom att kläs i nytt bladguld. Den behandlingen ska även urtavlorna få.

– Vi har inte kunnat komma upp och besiktiga toppspiran än, så vi vet inte i vilket skick den är. Eventuellt kan vi behöva montera ner den och laga den.

undefined
Idén bakom dagens torn kläcktes av Kung Oscar II under en middag på Stora hotellet i slutet av 1800-talet. Kungen startade en insamling för att finansiera bygget och lade själv in 4 000 kronor.

I april 2019 drabbades den jämngamla kyrkan Notre Dame i Paris av en förödande brand under ett pågående restaureringsarbete. För att förhindra en liknande katastrof i Linköping säger Börje Lindström att arbetslaget har tydliga säkerhetsrutiner.

– Om man till exempel ska använda ett skärverktyg som skapar gnistor, eller annat arbete där det finns minsta lilla risk för brand, ska det finnas brandsläckare och alla brandfarliga ytor ska täckas med brandfiltar eller fuktas. Den typen av arbeten ska dessutom undvikas så långt det går.

undefined
Branden i Notre Dame i Paris chockade världen. För att undvika en brand i Linköpings domkyrka har man strikta säkerhetsrutiner och varje potentiellt brandfarligt moment ska godkännas av en sakkunnig.

Så. Om några veckor är det dags för Linköpingsborna att vinka farväl och säga på återseende till sitt torn. Men hur kommer det då att se ut under de kommande tre åren?

– Byggnadsställningarna kommer att kläs i en vit väv. Den sista biten upp mot toppen kommer att vara täckt av ett i håligt nät. Det är för att inte skapa ett för stort vindfång. Det är väldiga krafter där uppe om det blåser hårt.

Kommer man kunna skönja konturerna av spiran genom ställningar och väv?

– Ja, det tror jag. Väven är inte speciellt tjock så jag tror att man kommer kunna se den. Det beror också på om man har motljus bakom eller inte, säger Börje Lindström.

– Det här är verkligen en speciell kyrka och det känns både roligt, spännande och ansvarsfullt att få arbeta med den.

Kungen föreslog tornet

Under ett besök i Linköping i september 1873 ondgjorde sig Kung Oscar II över det dåvarande domkyrkotornet. I ett tal vid en middag på Stora hotellet tog kungen upp ärendet och föreslog en insamling för att kunna bygga ett nytt torn. Kungen själv inledde insamlingen med 4 000 kronor ur den kungliga kassan. Snart hade resterande middagsgäster skramlat ihop 53 000 kronor. Arkitekt Helgo Zettervall fick i uppdrag att rita tornet som när det stod klart 1886 var Sveriges högsta byggnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!