Snart flyger Saabs nya plan

Saabs och Boeings skolflygplan T-X kommer att provflygas innan året är slut.

Skolflygplanet T-X, som Saab utvecklat i samarbete med Boeing, premiärvisades i september. Snart kommer det att flyga.

Skolflygplanet T-X, som Saab utvecklat i samarbete med Boeing, premiärvisades i september. Snart kommer det att flyga.

Foto: Boeing

Linköping2016-12-04 13:17

Förra veckan meddelade Saab att den planerade premiärflygningen med Gripen E skjuts upp till andra kvartalet nästa år. Stridsflygplanet, som beställts av Sverige och Brasilien, visades för första gången upp i maj och planet har sedan dess genomgått en rad tester. Saab räknar fortfarande med att kunna leverera de första exemplaren av Gripen E år 2019.

Saabs och Boeings skolflygplan T-X visades upp för världen vid en ceremoni i USA så sent som i september – och planen är att det ska testflygas för första gången i december. En av de fyra testpiloter som ska genomföra provflygningar med planet i USA arbetar på Saab.

– Vi siktar på att flyga snart, innan året är slut, säger Boeings Tom Conard till Defense News.

Saab och Boeing har som mål att vinna upphandlingen av 350 skolflygplan som ska användas av det amerikanska flygvapnet. Företagen tävlar dock mot fler andra flygtillverkare som Lockheed Martin och Northrop Grumman.

T-X, Saabs och Boeings skolflygplan.
T-X, Saabs och Boeings skolflygplan.
Saab och Boeings T-X

Skolflygplanet är enmotorigt samt har dubbla stjärtfenor, en upphöjd bakre instruktörsplats för bättre synfält och en cockpit med inbäddade utbildningsfunktioner. Systemet erbjuder även markbaserade utbildningssystem och har en konstruktion för kostnadseffektiva, framtida underhållslösningar.

Jetmotorn är en General Electrics 404, samma som i Boeings stridsflygplan F-18 och ungefär den som sitter i Gripen – även om denna är anpassad av Volvo för svenska förhållanden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!