Det forna sommarstugeområdet Ekängen har vuxit snabbt genom åren och innefattar i dag cirka 3 000 permanentbostäder. Kommunens prognos pekar på att antalet invånare kommer att vara omkring 5 000 stycken år 2030. Redan i dag är samhällets idrottsförening Ekängens IF trångbodda. För två år sedan anlades en fullstor konstgräsplan – men utan klubbstuga och omkringliggande faciliteter. Föreningen, med nära tusen medlemmar, har fått hitta andra lösningar.
– Föreningen bildades år 2009 av en motionsgrupp – därefter har fotboll, innebandy och taekwondo tillkommit. Att vara en flersektionsförening, utan tillgång till anläggningar eller klubbstuga, har varit en utmaning. Föreningen bor just nu hemma hos våra ledare och i deras garage, säger ordföranden Erik Egir.
När konstgräsplanen Ekängsvallen anlades för två år sedan menar Erik Egir att kommunen inte tänkte hela vägen. Omklädningsrum och klubbstuga byggdes aldrig. Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) håller med:
– Ja, för mig blev det tydligt att kommunen inte alltid tänker igenom vissa åtgärder. Jag var här med min son kort efter att planen invigdes och då var det liksom leråker runt omkring. Det var inte helt genomtänkt – men nu får vi äntligen till helheten.
Byggnationen av klubbstugan har dragit ut på tiden, bland annat på grund av omfattande markutredningar, men nu har bygglovet godkänts. Med den extrasatsning som den styrande alliansen presenterade under måndagen lindras en del av den oro som föreningen, och ordföranden Erik Egir, tidigare har haft:
– Vår erfarenhet säger ju tyvärr att vi som förening måste stå på oss och hjälpa kommunen att tänka rätt. Klubbstugan och servicebyggnaden är efterlängtad men till den behövs ju också liv och funktion i och omkring byggnaden. Med den här extrasatsningen känns det som att kommunen tänker till innan det byggs.
Föreningen kommer även själva att gå in med en "betydande summa" när det gäller klubbstugan, dess inventarier och omgivningar.
– Vi pratar om hundratusentals kronor men någonstans går man ju på knäna när styrelsemötena sker hemma hos medlemmarna och det inte finns någon tvättmaskin i föreningens ägo. Det här är direkt avgörande för vår överlevnad – att vi får ett hem.
– Jag tror också att det ökar attraktiviteten för Ekängen som stadsdel, fortsätter Erik Egir.