Snart får länets poliser kroppskameror

Länets poliser i yttre tjänst kommer att bära kroppskameror när de arbetar. Beskedet välkomnas av Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping.

Anne-Christine Rehnström är lokalpolismrådeschef i Linköping. Hon säger att poliser i yttre tjänst kommer att utrustas med kroppskameror under början av nästa år.

Anne-Christine Rehnström är lokalpolismrådeschef i Linköping. Hon säger att poliser i yttre tjänst kommer att utrustas med kroppskameror under början av nästa år.

Foto: Arkivbild/Fredrik Sandberg/TT

Linköping2022-12-01 11:00

Det är Polistidningen som rapporterar att poliser över hela landet kommer att förses med så kallade kroppskameror – det vill säga små kameror med inspelningsfunktion som bärs på uniformen och som enkelt kan aktiveras av den enskilda polisen. 

– Vi har sett att kroppsburna kameror verkar brottsförebyggande och att de minskar risken för den enskilde polisen att utsättas för olika typer av hot och våld. Samtidigt skapas det möjlighet för bättre bevisföring i utredningsverksamheten, skriver Jenny Larsson, samordnare på Nationella operativa avdelningen, i ett mejl till Polistidningen.

Ann-Christine Rehnström är lokalpolisområdeschef i Linköping: 

– Det är på gång att alla poliser i yttre tjänst ska bära kroppskameror. Vi räknar med att kamerorna ska finnas på plats i vårt lokalpolisområde i början av nästa år, förmodligen i januari eller februari. Det är något som jag välkomnar.  

Kamerorna kommer inte att vara personliga utan ska kvitteras ut när arbetspasset börjar och lämnas tillbaka när det är slut.

Ett antal försök har pågått med kroppsburna kameror, och en utvärdering som Brottsförebyggande rådets gjort visade att poliserna kände sig tryggare.

Däremot var det filmade materialet sällan användbart i domstol. För att filmerna oftare ska kunna användas som bevisning behöver riktlinjerna vara tydligare, exempelvis rörande vilka situationer som ska spelas in, enligt BRÅ.

– Kroppskamerorna har en avskräckande effekt, vilket bidrar till en bättre arbetsmiljö för poliser. Det handlar också om att säkra bevismaterial, säger Ann-Christine Rehnström. 

Kroppskameror har använts tidigare i Linköping. Inte minst i samband med upploppen i Skäggetorp på skärtorsdagen och påskdagen kom kamerorna till användning. Filmer som togs i samband med kravallerna används nu som bevismaterial i samband med de rättegångar som hålls i Linköpings tingsrätt. 

Parallellt med det breda införandet av kroppskameror arbetar nu polisen i Linköping med att montera upp fler fasta övervakningskameror runt om i Linköping. Kameror finns redan uppsatta i centrala Linköping och i stadsdelar som till exempel Skäggetorp och Ryd. 

– Men det kommer att sättas upp fler fasta kameror i Linköping. Inom kort ska kameror sättas upp i Lambohov, säger Ann-Christine Rehnström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!