Snart är han apotekare igen

Han var apotekare i sitt hemland och snart är han det i sitt nya hemland också. Ghaieth Alnader kom från Syrien för ett par år sedan. Nu har han gjort praktik, har jobb på apotek och lär sig svenska så fort han bara kan.

"En fantastisk resurs att ta vara på, så fort som möjligt", säger Maria Skogh-Jansson om  Ghaieth Alnader.

"En fantastisk resurs att ta vara på, så fort som möjligt", säger Maria Skogh-Jansson om Ghaieth Alnader.

Foto: Johnny Gustavsson

LINKÖPING2016-11-07 08:25

I Syrien drev han eget apotek, men måste fly från kriget.

– Jag är väldigt glad att jag hamnade i Sverige, säger han. Här har jag fått mycket hjälp och en ny chans.

Han berättar om trevliga arbetskamrater på apoteket Kronan vid Lilla torget i Linköping, om mentorn från Rotary, stödet från chefer, utbildare och apotekets HR-ansvariga som stöttar nyanlända farmaceuter.

– Det finns just nu 178 stycken inskrivna vid arbetsförmedlingar i hela landet, säger Maria Skogh-Jansson. En fantastisk resurs att ta vara på, så fort som möjligt.

– Ghaieth kan prata med kunderna på arabiska, ryska, rumänska och engelska, förutom svenskan förstås. Han är omtänksam och trevlig. Som företag behöver vi språkkunskaperna, kompetensen och erfarenheterna för att utvecklas vidare.

34-årige Ghaieth Alnader har jobbat hårt för att komma in i samhället och sitt nya liv. Så fort han fick uppehållstillstånd och sitt personnummer började han läsa svenska och fick hjälp till praktik på apoteket Kronan.

– Det blev mycket bra språkträning, säger han. Praktiken skulle pågå i 2,5 månader, men så träffade jag Maria förra året.

– Jag såg ambitionen och viljan, säger hon, och vi kunde förlänga praktiken fem månader till.

Samtidigt började Ghaieth på en internutbildning till egenvårdsrådgivare (apoteksanställda som kan ge råd och informera om receptfria produkter). Det satte extra fart på språkutvecklingen.

– Ja, genom praktiken och utbildningen fick jag de medicinska nyckelorden, säger Ghaieth. Det kompletterade svenskundervisningen i skolan.

Socialstyrelsen har bedömt att Ghaieths utbildning är likvärdig med motsvarande svenska utbildning. Han har fast jobb som egenvårdsrådgivare på apotek i Norrköping och nu fortsätter han med svenskastudierna och flera kunskapsprov för Socialstyrelsen. Sedan väntar ytterligare fem månaders praktik innan han är behörig apotekare.

– I Syrien hade jag snarare MER behörighet än här, säger han. Där ställer en apotekare enklare diagnoser och skriver ut recept. Vi tillverkar också mediciner, framför allt salvor.

På Apoteket i Sverige görs allergitest och hörseltest; kunderna kan få blodtrycket och blodsockret mätt och en del andra hälsotjänster.

– Jag önskar att den verksamheten kunde utvecklas mer, säger Ghaieth. Det är brist på läkare och sjuksköterskor, i många fall skulle apotekarna kunna göra en insats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om