Smyckesmeder fick Hagdahlspriset

Konst, hushållning, gastronomi och hälsa är fyra östgötska livskvaliteter som premieras av Hagdahlsakademien.

LINKÖPING2013-02-06 21:01

Årets Hagdahlspriset hyllar därför, under stadgarnas konstparagraf, smyckesmederna Margareth Sandström och Peter de Wit "för utsökt hantverk och starkt personligt konstnärskap".

– Vi är väldigt hedrade, medgav de två med en mun.

Johan Adelswärd levererade sjukskrivna hustrun Viveka Adelswärds högtidstal ”Smycken som kommunikation” med adress till Sandström de Wit.

Stuvad grävling

Läkaren och författaren C E Hagdahl var en av 1800-talets kulturkändisar och skrev 1879 den tidens matbibel "Kokkonsten som vetenskap och konst" med 3 000 recept. Till exempel stuvad grävling, soppa på svinöron och grodkotletter.

Till hans ära instiftades Hagdahlsakademien 2002 med valspråket "Det bästa av allt". För tionde gången i rad premieras personer som utmärkt sig i linje med de fyra kvaliteterna.

Närproducerat

Med en modern lust till mat med kvalitet gick akademiens matdiplom till årets kock Marcus Larsson, som i vanliga fall har sin plats i köket på Ombergs turisthotell.

– Superkul, konstaterade Marcus Larsson och berömde de 30-tal lokala producenter och hantverkare som turisthotellet samarbetar med.

Är "lokalt" er linje?

– Vi fokuserar uteslutande på de produkter som finns omkring oss och väljer så gott det går bort råvaror från längre bort till förmån för det som är närproducerat.

I linje med det smakfulla sjöng Camilla Wallin, Lana Brunell och Frida Knutsson från Körslaget bland annat Gunnel Frisks specialkomponerade ”Brännvin och bröd” med text inspirerad av Hagdahls matjournal om den klasstyrda mathållningen några hundra år bak i tiden.

Kött och potatis

Motala norra skola fick det nyinstiftade Skolmåltidspriset 2013. Motivet är skolans idrotts- och hälsoprofil med uppgiften att ge eleverna bra matvanor med lokalt producerad och tillagad mat i skolrestaurangen "Nyttigt och grönt".

Och så uppmärksammades förra årets diplommottagare Krister och EvaLis Mattsson på gården Smultronboda för sina många guldmedaljsbelönade charkuteriprodukter.

Diplom mottog också Niklas Johnsson på Follinge Krongård utanför Skänninge för sin högkvalitativa potatis och broccoli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!