Smittspridningen försätter kommunen i akut läge

Tjugoprocentig frånvaro bland personalen inom både, förskola, skola och vård och omsorg. Läget i Linköping har inte varit värre någon gång under pandemin. Nu höjer kommunledningen krisnivån.

Aldrig har läget varit så akut undet pandemin som nu. Så stor andel av personalen inom kommunens verksamheter är frånvarande. Krisnivån har därför höjts till det högsta läget man haft under hela pandemin.

Aldrig har läget varit så akut undet pandemin som nu. Så stor andel av personalen inom kommunens verksamheter är frånvarande. Krisnivån har därför höjts till det högsta läget man haft under hela pandemin.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2022-01-27 14:20

Allvarligt läge, men med ett stort undantag jämfört med tidigare. Människor blir inte längre så allvarligt sjuka att de avlider.

Det säger kommundirektör Paul Håkansson.

Läget är nu så akut att kommunen gått upp i krisläge 3 och det har bara inträffat någon enstaka gång under pandemin, enligt Paul Håkansson. 

Skälet till nivåhöjningen är att kommunen måste förbereda sig för att på ett övergripande plan kunna upprätthålla verksamheter. I korthet innebär det att förvaltningarna samordnar sig och kommer att få ta sig an uppgifter som de normalt sett inte har.

Vad är det som är värst nu, personalens frånvaro eller brukares och elevers frånvaro?

– Personalens frånvaro är det som mest påverkar våra möjligheter att lösa framför allt vård- och omsorgsinsatser. 

Även om läget inom skolområdet på kommunens hemsida beskrivs som den mest "utmanande" under hela pandemin så kan man i svåra lägen hantera situationen genom att övergå till distansundervisning eller ge hemläxor. Ett annat alternativ är att tillfälligt stänga skolan under några dagar, enligt Paul Håkansson.

Men vård och omsorg kan inte stänga. Särskilt sårbara är hemtjänst och LSS.

– Där är personalsituationen ansträngd och det är brister i bemanningen, men vi klarar att genomföra beslutade insatser, hävdar Paul Håkansson.

Han pekar på att det som skiljer till exempel äldreboenden jämfört med hemtjänst och LSS,  är att äldreboenden ofta är större enheter där personalen kan hjälpas åt på ett annat sätt än vad som är möjligt på exempelvis en gruppbostad där bemanningen är liten.  Men det är ansträngt också inom äldreomsorgen.

Tidigare har kommunen gått ut och krävt att praktikanter inom kommunens vård och omsorg ska vara fullvaccinerade. Något sådant krav finns inte nu, såvitt Paul Håkansson känner till.

– Men det är inte så att korttidsvikarierna ska in i vård och omsorg direkt, säger han.

Paul Håkansson bedömer att krisnivån fortsatt kommer att ligga på nivå 3 någon vecka, eller möjligen två veckor framåt.

Inom vård och omsorg ökar smittspridningen bland brukarna, men det har hittills inte resulterat i några allvarliga sjukdomsfall. På torsdagen var antalet brukare med verifierad covid-19 inom all vård- och omsorgsverksamhet 70 personer. Av dessa finns 52 personer inom äldreomsorgen på 22 av kommunens 57 boenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!