– Flytta den lite till höger, värmen kommer in för ojämnt, säger Mia Gyllenhammar till MurisMasinovic som har jobbat på Dreisen i 20 år.
De hjälps åt, diskuterar olika metoder och gnabbas på skoj där i industrilokalerna i Barhäll i Linköping. När man löder ihop två komponenter betyder fogen allt. Den ska till och med bli starkare än komponenterna som fogas samman. Dreisen är ett litet företag med totalt nio anställda, men de levererar till de stora drakarna och allt måste vara perfekt. Mia Gyllenhammar är delaktig i processen. Hon sköter både kundkontakter, tar fram förslag på nya tekniska metoder och bestämmer vilka legeringar som ska finnas i fogarna. De har kunder som exempelvis Husqvarna, ABB, Saab-koncernen, en annan underleverantör till biltillverkaren Ford, en tillverkare av dykutrustning och ett medicinteknikföretag som de löder kraniumsågar till. Det är vitt skilda branscher som alla ställer extremt höga krav på funktion.
– Kompetensen sitter i fingerspetsarna. Det tar ungefär tre år för en person att lära sig löda ordentligt. Ibland får jag till och med påminna om att kvalitén är högre än vad kunden förväntar sig, berättar Mia Gyllenhammar.
Hon säger att hon är en udda fågel i en mansdominerad bransch.
– Jag är nog speciell på många sätt. Inte minst som kvinna och vd för en mekanisk verkstad. Det finns inte så många som jag. Det är en bransch med mycket män, helt enkelt.
Kanske var det kombinationen av Dreisens speciella kompetens inom lödning och vd:n Mia Gyllenhammar som gjorde att hon nyligen blev utsedd till ambassadör för Elmia-mässan Subcontractor 2018, den 13–16 november. En av världens största mässor för underleverantörer. Hon blir ett ansikte utåt för mässan, och kommer att bidra med sin kunskap i olika diskussioner om näringslivet och svenska småföretag.
– Det är väldigt roligt att jag har fått den rollen. Jag tror inte att alla tänker på hur viktiga småföretagen är för svensk industri. I varje region med miljardindustrier finns små företag som lever på att tillverka detaljer till de stora.
Men hon vet också att det är en tuff bransch, med höga krav på pris och kvalitet samt hård konkurrens internationellt.
– Som företag måste vi modernisera för att öka volymen. Det är en utmaning för oss. Men generellt så behöver svenska småföretag samarbeta mer. Det finns en tradition av att hålla på sitt. Man är lite rädd för sina närmaste konkurrenter. Men ska vi överleva i den globala konkurrensen så krävs samarbeten.
Hur ska sådana samarbeten se ut?– Vi som är experter på lödning ska kanske hitta en partner som kan CNC-svarvning. Och på så vis hitta nya, större kunder som behöver våra samlade kompetenser. Om småföretagen fortsätter att köra sitt race riskerar många att gå omkull, säger Mia Gyllenhammar.
Hon talar om hur småindustrierna har tagit sig igenom tidigare kriser.
– Datoriseringen av ekonomi och administration var många småföretagare inte beredda på. De kanske var födda i en annan tidsepok. Nu är vi inne i en ny utmaning med automatisering. Även små industrier måste satsa på maskiner som kan utföra vissa uppgifter.
Mia Gyllenhammar har själv arbetat på Dreisen i cirka femton år. Hon började inom administration, men har gradvis blivit upplärd av en av grundarna och genom att arbeta på företaget. Nu kan hon stå på verkstadsgolvet och diskutera produktutveckling med MurisMasinovic.
– Ibland är vi helt överens, ibland inte alls. Så är det på ett litet företag. Man får ge och ta, säger de och skrattar båda två.