Det konstaterar miljökontoret i en rapport över provtagningar som gjordes hos fyra företag i kommunen under sommaren. Tre odlare tillämpar självplock medan den fjärde tillhandahåller färdigplockade jordgubbar.
Hos två av de fyra odlarna fanns rester av bekämpningsmedel som används mot svampsjukdomar i jordgubbarna, men halterna låg under gränsvärdena. Medlen, som heter pyrime-tanil och cyprodinil, får användas senast sju respektive tio dagar innan jordgubbarna ska skördas. På provtagningsdagen hade det gått 31 respektive 12 dagar sedan bekämpningsmedlen användes.
En liter jordgubbar från slumpvis valda plantor på ett fält samlades in från var och en. I ett av fallen fanns 0,06 milligram pyrimetanil per kilo kvar, där gränsvärdet är 5 mg/kilo. I det andra fallet fanns 0,06 cyprodinil per kilo kvar, där gränsvärdet för spannmål är 0,2 mg/ kilo och ett svenskt gränsvärde på 0,5 mg/kilo jordgubbar är på förslag.
Miljökontoret bedömer de rester efter bekämpningsmedel som man fann i jordgubbarna som mycket låga. För att belysa hur låga halterna är ger man exempel på hur mycket en person på sextio kilo kan äta varje dag av dessa jordgubbar under sin livstid utan att riskera hälsan, ett så kallat ADI-värde som är en förkortning för "allmänt dagligt intag".
I det ena fallet med rester efter cyprodinil handlar det om 30 kilo per dag under hela livet, i det andra fallet med rester efter pyrimetanil handlar det om 170 kilo jordgubbar per dag under hela livet.