Slutparkerat vid populära badet

Värmen lockade många till Blå lagunen för ett svalkande dopp. Men nu är det slutparkerat vid den populära badplatsen.

Vid sjön råder ingen brist på information kring vad som faktiskt gäller.

Vid sjön råder ingen brist på information kring vad som faktiskt gäller.

Foto: Bänkt Olsson

Linköping2018-06-14 06:00

Högsommarvärmen i maj gjorde att många sökte sig till Blå lagunen mellan Sturefors och Slaka. När det var som varmast uppskattades cirka 600 badande svalkat sig i sjön och runt 200 bilar ska ha parkerats, dagligen.

– Det har lugnat ner sig lite nu. Vi har spärrat av vägen och anlitat Securitas för att bötfälla bilarna. Tyvärr tar folk inte hänsyn till att vi bor här inne, säger arrendatorn Morgan Ivarsson som tröttnat på parkeringskaoset.

– Sedan förra fredagen är det motortrafik förbjuden på vägen ner mot badet. I och med att motortrafik är förbjuden, så är också parkering förbjuden, fortsätter han.

Både marken vid badet och vägen dit är privat menar Morgan. Men allemansrätten gäller och med allemansrätten följer också ett stort ansvar att inte störa och inte förstöra.

– Utnyttja badet får man göra hur mycket som helst, men man får gå eller cykla dit, säger Morgan.

Någon gång mellan 16 och 17 på tisdagen hade någon spänt en stålvajer mellan två träd tvärs över den nu avspärrade vägen. Tove Fridström som har sin häst i området såg inte vajern och fick sin bil förstörd.

– Tur i oturen att jag åkte bil och inte cyklade för det hade kunnat gå riktigt illa. Eller ännu värre om ett barn hade cyklat ner, säger Tove.

Händelsen är polisanmäld och Tove kan bara spekulera i vem om spänt upp vajern.

– Jag vet inte vem som kan ha gjort detta, kanske ungdomar som inte förstår hur allvarliga olyckor som hade kunnat ske eller någon som inte tycker om att vägen är avstängd för obehörig trafik.

Solen glittrar i vattnet och fåglarna kvittrar i skogen, platsen är idyllisk och det är lätt att förstå att badplatsen lockar. Men bilden störs av soppåsar, gamla täcken, tomma cigarettpaket och ett par använda kalsonger.

– Nu är det tredje året på raken som det ser ut som ett rent kaos, berättar Morgan.

I och med att badet ligger på privat mark ligger ansvaret för att få bort skräpet bara på den som burit dit det.

Värmen och torkan har gjort att det nu också råder eldningsförbud i Östergötland. Enligt Morgan Ivarsson har det vid flera tillfällen varit så fullt med bilar att varken räddningstjänst eller ambulans skulle kunna komma fram. Trots eldningsförbudet så är det flera badande som nonchalerat förbudet och både tänt brasor och grillar på vid sjön.

– Det har brunnit i skogen och vi har våra hus precis i närheten, och det känns så klart lite oroväckande, säger Morgan.

Tove Fridström fick sin bil förstörd av den stålvajer som spänts över vägen.
Tove Fridström fick sin bil förstörd av den stålvajer som spänts över vägen.
Parkeringsförbud

På huvudleder, vilket landsvägar ofta är, råder parkeringsförbud, både på väg och vägren om inte ett vägmärke av något slag anger annat.

Källa: korkortsverige.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!