Slut på utlottning av sommarjobb

Inga kommunala sommarjobb lottas ut i fortsättningen. De ungdomar som har störst behov av jobb ska också få dem – och inte bara på sommaren. Ett feriejobb kan lika gärna göras på jul- eller sportlovet.

Sommarjobb. En del jobb görs bäst på sommaren, men i fortsättningen kan feriejobb ske på samtliga skollov.

Sommarjobb. En del jobb görs bäst på sommaren, men i fortsättningen kan feriejobb ske på samtliga skollov.

Foto: Mostphotos

Linköping2017-12-22 16:00

I ett antal år har ungdomar fått anmäla sitt intresse för sommarjobb på kommunens webbplats, och så har de lediga platserna lottats ut. Nu har bildningsnämnden slagit fast nya riktlinjer och satsar i år drygt 12 miljoner kronor på feriejobben. Jobben ska nu i stället gå till ungdomar som av sociala, medicinska eller ekonomiska skäl har störst behov av dem. Det betyder att unga med funktionsnedsättningar eller från riskmiljöer har större chans att få jobb.

– Feriejobben blir en del i det brottsförebyggande arbetet, säger bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison (L).

Barn i familjer som får ekonomiskt bistånd är en annan grupp som lättare kommer att få jobb, liksom ensamkommande ungdomar.

– Det är våra målgrupper, säger Karin Granbom Ellison. – Syftet är att de ska få meningsfull sysselsättning, kunskap och erfarenhet från arbetslivet och dessutom lära sig ledarskap.

2018 års feriearbete ska omfatta upp till 90 000 arbetstimmar i kommunala eller privata verksamheter, och omkring 1 000 ungdomar beräknas få jobb. Tidigare års samarbete med kultur- och idrottsföreningar fortsätter och det ska finnas handledare på arbetsplatserna.

– Många har möjlighet att själva söka ordinarie jobb. På det här sättet hoppas vi ge ungdomarna det stöd de behöver, inte mer, säger Helena Paulsson på jobb- och kunskapstorget. De som inte får feriejobb genom oss kan ändå få stöd i jobbsökandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!