Östergötlands landshövding Carl Fredrik Graf visar Östgötasalen, som invigdes för ett par veckor sedan efter en restaurering. Rummet används nu som mötesrum av Länsstyrelsen som har haft brist på möteslokaler.
I taket finns en panelmålning som är daterad till 1580. Den restaurerades en gång på 1930-talet och 2019.
– Man har kunnat härleda att det kan vara Matz målare, säger Johanna Palm-Avis, som är målerikonservator vid Östergötlands museum, och ansvarig för konserveringen av taken.
Takmålningarna finns i Östgötasalen, i biblioteket intill och i en korridor i landshövdingens bostad.
Förutom konserverad takmålning har mötesrummet fått wi-fi, en stor skärm, nya bord och en specialgjord matta. Stolarna har tidigare stått i Gävle slott.
– Här är det cirkulär ekonomi, säger Carl Fredrik Graf.
Dessutom har det fått ventilation, vilket enligt Helena Sandekull, arkitekt på Fredriksson arkitektkontor i Norrköping, är det svåraste hon och hennes kollegor har gjort i salen.
– Det är inte helt enkelt att få till ventilation i en medeltida byggnad, säger hon.
Tidigare kunde man bara nå Östgötasalen genom att gå igenom Carl Fredrik Grafs lägenhet, som ligger vägg i vägg.
– För ett par år sedan gick jag runt i slottet med en person som pekade på en bokhylla, och berättade att det tidigare har varit en dörr där.
Då slog det Carl Fredrik Graf att man hade kunnat återställa den ingången. Det skulle innebära att man kan nå Östgötasalen utan att gå igenom hans bostad.
Sagt och gjort. Riksantikvarieämbetet och Fastighetsverket var med på noterna. Rummet har tidigare använts som sessionssal för Länsstyrelsen, lagmansting och landskontor.
Varför den ena ingången har varit blockerad kan Carl Fredrik Graf inte svara på. Helena Sandekull kan slå fast att rummet har varit en del av landshövdingens bostad, men inte när det kan ha skett.
– Exakt när ingången sattes igen är svårt att säga, men troligen på 1930-talet när salen blev sessionssal för Länsstyrelsen, säger hon.
Nu är Östgötasalen snart helt iordningställd.
– Det ska tillkomma gardiner som är beställda och konst på väggarna som vi hoppas få låna av Östergötlands museum, säger Carl Fredrik Graf.
Blir det landskapsmålningar?
– Vi får se. Det kan bli mer spännande än så.