Slott med spännande och märklig historia

Ljungs slott och dess många ägare har en fascinerande historia. Den kommer att berättas även i sommar – om än på ett lite annat sätt än tidigare.

Ljungs slott uppfördes i slutet av 1700-talet i gustaviansk stil. Slottet är både Q-märkt och klassat som riksintresse av Riksantikvarieämbetet.

Ljungs slott uppfördes i slutet av 1700-talet i gustaviansk stil. Slottet är både Q-märkt och klassat som riksintresse av Riksantikvarieämbetet.

Foto: Johan Rödin

Linköping2020-06-27 21:00

Ljungs slott ligger vackert beläget mellan Motala Ström och Göta kanal mellan Ljungsbro och Borensberg i Linköpings kommun.

Axel von Fersen den äldre började uppföra slottet 1774 och 1795 stod det färdigt. Slottet var arkitekten Jean-Eric Rehns sista stora byggprojekt och räknas som ett de viktigaste byggnadsmonumenten från den gustavianska epoken.

Flera praktfulla kakelugnar, dörrar, fönster och tapeter finns bevarade från den Fersenska tiden. Men de flesta av de ursprungliga inventarierna i form av möbler och målningar försvann 1868 då Fersen den äldres spelgalna sondotter Louise och hennes lika spelgalne make spelade bort hela sin förmögenhet – Ljungs slott inkluderad.

1949 kom slottet i släkten Nordenheds ägo. Nuvarande slottsfru är Anna-Karin Nordenhed Waha, som själv bor i en av slottets stiliga flyglar. Hon är en av medlemmarna i föreningen Ljungs Slotts Bevarande, LSB, som sedan 1997 har arbetat med att vårda och bevara slottet.

Under sommarhalvåret anordnar LSB slottsvisningar med guider i tidstypiska kläder och utställningar om Axel von Fersen den äldre och hans ännu mer kände son med samma namn. Då hålls även kafé och slottsbod, med försäljning av saker med anknytning till slottet, öppet.

På grund av corona blir årets sommarsäsong inte riktigt som den brukar – men nästan.

Under juli håller slottet öppet för besökare fyra eftermiddagar i veckan. På onsdagar, lördagar och söndagar blir det guidningar utomhus. Då är även kafé och slottsbod öppna, liksom Ljungs kyrka (också den uppförd i slutet av 1700-talet på initiativ av Fersen den äldre).

Inomhusvisningarna i juli begränsas till en gång i veckan, fredagar, och då med yngre guider och ett besökarantal som följer myndigheternas corona-riktlinjer.

– Visningarna utomhus innebär ett nytt koncept. Vi kommer att utgå från ett gammalt vykort över hur slottet såg ut förr, berättar Inger Nyberg, ordförande i LSB.

Besökarna kommer också i år att ha tillgång till mer av den engelska parken som omgärdar slottet. Den del av trädgården, som går ner till Motala Ström och som tidigare varit hästhage, kan i sommar nyttjas av kafégäster och flanörer.

I augusti och september hålls slottet öppet enbart söndagar.

Och varför ska man då besöka Ljungs slott?

– Det är så himla vackert och mysigt. När man kommer hit blir man lugn, säger Inger Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!