Slopat bidrag ger högre hyror

Bidraget för att bygga billiga hyresbostäder tas bort vid årsskiftet. De flesta planerade byggprojekt verkar ändå bli av – men enligt byggföretagen kommer hyrorna att bli 25 procent högre.

Elias Aguirres (S) om att bidraget tas bort: "Ogenomtänkt och fel".

Elias Aguirres (S) om att bidraget tas bort: "Ogenomtänkt och fel".

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2018-12-17 19:30

Investeringsbidraget för att bygga billiga hyreslägenheter hyra infördes 2016. Till att börja med var intresset svalt. De flesta byggföretag var då i stället fullt upptagna med att bygga bostadsrätter.

Nu, när marknaden för bostadsrätter har börjat vika, ser det annorlunda ut.

– I somras började ansökningarna om bidrag komma in och nu har också de stora bolagen fått upp intresset, berättar Jan Persson, samhällsbyggnadschef på länsstyrelsen i Östergötland.

Just nu har länsstyrelsen ansökningar inne för 13 byggprojekt (se faktaruta) och andra ligger i planeringsstadiet. Men med något enstaka undantag kommer de att bli utan bidrag.

I budgeten från M och KD, som gick igenom i riksdagen, är nämligen bidraget struket. Och det gäller på kort varsel – inga bidrag får beviljas efter 31 december.

– Att avbryta så direkt ställer förstås till med oreda, för oss och för byggherrarna. Det brukar vara en utfasning när bidrag tas bort, säger Jan Persson.

Ett av de byggföretag som räknat med investeringsstöd är Byggvesta. Företaget har just tagit det första spadtaget för 374 studentlägenheter vid universitetet i Linköping.

– Det damp ner lite som en bomb för oss alla, att det skulle gå så här fort. Vi kommer att bygga lägenheterna ändå, men förlorarna är ju studenterna som kommer att få högre hyror, säger Byggvestas projektledare Carl Johan Casserberg.

På samma sätt resonerar Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist. Bolaget skulle just lämna in en bidragsansökan för 85 studentlägenheter i Lambohov.

– Projektet är upphandlat och klart och vi ska snart sätta spaden i marken. Jag tror att vi kan köra ändå, utan bidrag, men något högre hyror måste det bli, säger Törnqvist.

För att få bidraget måste byggherren förbinda sig till en maxhyra på 1 450 kronor per kvadratmeter och år. Så billigt går det inte att bygga utan bidrag, enligt de byggföretagare vi pratat med.

På Berga äng, vid Haningeleden i Linköping, har kommunen skrivit avtal med flera företag om att bygga 275 hyreslägenheter med maxhyror på just 1 450 kronor per kvadratmeter och år. Det projektets framtid är nu osäkert.

– Den hyran går inte att nå utan investeringsstöd. Det är helt orealistiskt, en sådan förlustaffär kan vi inte göra, säger Carl-Fredrik Grönhagen, vd på Mannersons som planerar 75 av lägenheterna.

Thomas Rehn, regionansvarig på SHH som ska bygga 100 hyreslägenheter på Berga äng, instämmer. Han räknar med att avtalen måste skrivas om nu.

– Jag tror att kommunen gör om projektet till hyresrätter utan subvention. Resultatet kommer att bli runt 25 procent högre hyra, bedömer han.

Thomas Rehn har tidigare arbetat på det kommunala bostadsbolaget i Västerås och varit ansvarig för flera byggprojekt med investeringsbidrag.

– Även med bidrag har det varit svårt att bygga till de kostnaderna. Det kräver någon form av industriell, prefabricerad lösning och inte allt för höga markpriser.

För Elias Aguirre (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden fram till årsskiftet, är upprörd.

– Det är ogenomtänkt att lägga in politiska förändringar i den här budgeten, när vi inte har en regering på plats. Nu finns det ingen plan för den här avvecklingen, säger han.

För Aguirre har de billigare hyresbostäderna på Berga äng varit en av mandatperiodens viktigaste frågor. Även i Skäggetorp och Ryd finns planer på att bygga billigt med hjälp av bidraget.

– Vi behöver bygga till de grupper som inte klarar att betala höga priser. Då är det helt fel att ta bort bidraget.

De har sökt bidrag

Följande företag har obehandlade ansökningar om investeringsbidrag inlämnade hos länsstyrelsen i Östergötland.

Boxholm: Boxholmshus.

Kinda: Kinda kommun.

Linköping: Astate Fastighetsutveckling, Byggvesta och Vårby Gård.

Mjölby: Sandbergs Fastighets AB.

Motala: Bostadsstiftelsen Platen (två projekt).

Norrköping: Jan Ericsson AB, Botrygg och HSB Hyresfastigheter.

Åtvidaberg: Bygg & Maskin Göran Karlsson, RasouliProperties.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!