Koldioxidskatten på kraftvärmeproduktion infördes den 1 januari 2021. Energiföretagen protesterade och såg det som en dubbelbeskattning, eftersom man redan betalade för utsläppsrätter. Protesterna handlade också om att koldioxidskatten blev densamma för bioolja som för vanlig olja och andra fossilbränslen.
– Vi blev ju helt galna, för vi hade precis byggt om till bioolja och fick ändå den här skatten. För oss är det naturligtvis välkommet att den nu tas bort, säger Mile Elez, teknisk direktör på Tekniska verken.
Att koldioxidskatten, enligt regeringsförslaget, tas bort vid årsskiftet gör att Tekniska verken räknar med att kunna leverera mer el. Det är också det som är regeringens syfte med förändringen.
– Vi har räknat lite snabbt på det. Det kan handla om några GWh extra från Gärstadverket, säger Mile Elez.
Ett kraftvärmeverk producerar både el och värme. När det behövs mer värme kan man minska elproduktionen och vice versa.
– Skatten har gjort det mer lönsamt att backa på elproduktionen i det läget, i stället för att starta en ny panna med den dyra, beskattade biooljan. När skatten tas bort får vi större möjligheter att producera el, säger Mile Elez.
Tekniska verken har också undersökt möjligheterna att starta en gasturbin, som idag ligger i malpåse. I den är det fossilolja som gäller.
– Men det gör vi bara i ett krisläge, om regeringen och Svenska kraftnät vill det, säger Mile Elez.