Släpp in geten i köket

Åsnor må vara envisa, kor snälla och får en smula korkade.Men getter är i alla fall godast.Åtminstone när det handlar om ost.Chèvre är vår nya stora smaksättare.

LINKÖPING2002-02-06 13:30

Det finns många typer av getost. Hårda, mjuka, fräna, torra, milda eller starka. Men de har en sak gemensamt. De smakar mycket och speciellt.
Det kan ta ett tag att vänja sig vid den lite kärva smaken, men när du väl tagit den till dig är du fast för evigt.
En gratinerad toast med chèvre, toppad med acaciahonung och smulad rosmarin är något av det mest sensuella en gom kan uppleva. För att inte tala om en frasig paj med rostad tomat och krämig getost i skön samklang.
Chèvre är franska för get, men också namnet på den getost som är lättast att hitta i våra vanliga butiker och dessutom mest användbar i matlagning. Den är mjuk i mitten och har en naturlig skorpa runt om, med ett ytskikt av vitmögel (det är en smaksak om skorpan ska ätas eller inte).
Själva ostens smak är lite nötaktig och varierar i styrka beroende på hur länge osten lagrats och var den framställts. Oftast härstammar chèvre från Frankrike, men numera finns det även svensk getost som tillverkas på små ekologiskt hållna gårdsmejerier.
Getost kan vara rund eller fyrkantig, rullad i aska eller inlagd i olja. Den kan också vara lite klurig att skära. Ett trick är att använda tandtråd, samt att skära medan osten är kall.
Chèvre passar synnerligen bra till grönsaker och frukt. Syrligt och sött är smaker som gör sig fint till det salta. Prova tillbehör som rödbetor, vindruvor, plommon, körsbär och päron.
Den går också mycket bra att mixa chèvre med crème fraiche eller kesella till en len mousse med ett finurligt sting. Eller varför inte en tuff salladsdressing?
Men tvärtemot vad man skulle kunna tro passar oftast ett vitt vin bättre än ett rött till chèvrens utpräg-lade sälta, gärna friska torra viner som Sancerre, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc eller en fin Riesling.
Så släpp in geten i ditt kök. Ni lär bli vänner för livet.

Gratinerad getost
En förrättsklassiker som alltid går hem. Be gärna osthandlaren skiva osten i butiken.

  • 4 pers
    4 skivor chèvre
    4 skivor lantbröd eller baguette
    1 påse blandade salladsblad
    2 msk honung
    1 msk smör
    ev ett par valnötter
    timjan el rosmarin

Skär till brödet så att det passar chèvreskivorna. Om du inte vill ha kanten kvar på osten gör ett snitt i det vita höljet så är det lätt att ta av efter gratineringen.
Smält smöret i en stekpanna och stek brödet gyllene på båda sidor. Lägg skivorna på ett ugnsfast fat och placera en skiva ost på varje brödskiva och strö över timjan el rosmarin. Gratinera i 275 grader un-der grillelementet i ugnen tills osten blir brun och precis börjar smälta.
Fördela salladsbladen på fyra assietter. Lägg på de gratinerade brödskivorna. Ringla över lite honung och dekorera eventuellt med några valnötter.

Chèvrefyllda paprikor
Utsökt smårätt som passar bra som förrätt eller på buffébordet.
Får du mousse över smakar det himmelskt på rostat bröd.

  • 4 pers
    4 små röda paprikor
    100 g chèvre el annan mjuk getost
    2 dl crème fraiche
    1 vaniljstång
    1 tsk honung
    nymalen svartpeppar

Rosta paprikorna under ugnens grillelement på 250 grader, vänd dem då och då så att de blir mörka runt om. Lägg i en plastpåse och knyt ihop. Låt vila 20 min, dra sedan försiktigt bort skalet, skär bort skaftet och peta bort kärnorna.
Kör chèvre, getost och honung i en mixer. Snitta upp vaniljstången och skrapa ner fröna i blandningen. Fyll varje paprika varsamt med moussen och dra ett varv med pepparkvarnen över.

Smördegspaj med chèvre och tomat
Snabbpaj för godissugna. Passar som vickning eller nattmat.

  • 4 pers
    4 plattor smördeg
    150 g chèvre
    1 pkt cocktailtomater
    1 purjolök
    1 nypa socker
    olivolja
    salt & nymalen svartpeppar
    färska örter, t ex timjan el oregano

Låt tomaterna ligga i ugnen i 100 grader i en timme så smakar de mera.
Kavla ut smördegsplattorna så att de blir lite större. Vik in kanterna som på en pizza och nagga botten med en gaffel. Grädda bottnarna i 175 grader i 15 min.
Skiva purjon och ta bort kanterna från osten och smula den grovt i en bunke. Blanda ner purjo, lite olivolja, socker, salt och peppar. Fördela blandningen över bottnarna. Strö över repade örter och grädda i ugnen tills fyllningen fått färg.

Getostmousse med balsambär
En annorlunda oemotståndlig dessert för chèvrefans.

  • 4 pers
    200 g chèvre
    250 g kesella
    1 vaniljstång
    1 pkt frusna blandade bär
    2 msk honung
    1 msk balsamvinäger

Kör chèvre och kesella i en mixer. Snitta upp vaniljstången och skrapa i fröna. Blanda noga.
Koka upp bär, balsamvinäger och honung i en kastrull och låt sjuda ett par min tills det håller ihop nå-got så när.
Klicka upp moussen i serveringsskålar, skeda över bärsåsen och servera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!