Skygg matjätte satsar på Östergötland

Lidl storsatsar på Östergötland och den första butiken i Norrköping är bara en försmak av vad som väntar.

linköping2004-03-13 07:06

Ilhana Ljuile har handlat

några gånger på Lidl i Norrköping.

-- Det bästa med Lidl är att det känns nytt och spännande med flera tyska produkter, exempelvis choklad, puddingar och kakor som inte finns i andra butiker. Men matpriserna är ungefär som på Willys och Maxi, säger hon.

I Linköping har representanter för Lidl talat om att öppna mellan fyra och fem butiker när de träffat kommunala tjänstemän. Om det handlar om seriösa planer eller bara är ett cyniskt ryktesspridande är svårt att veta.

Hittills har planerna i Linköping kommit längst i Ekholmen, där man vill bygga en butik i närheten av Brokindsleden.

Butikens placering kan bli där Ålerydsvägen och Järdalavägen möter varandra.

Även i Finspång, Mjölby och Motala är planerna långt framskridna och i Norrköping öppnar Lidl av allt att döma inom kort sin andra butik i Klockaretorpet.

Mörkläggning är vad som gäller för Lidl. Det finns ingen som helst vilja att besvara frågor från medier eller att delta i det offentliga samtalet kring försäljning och hantering av livsmedel.

Vad livsmedeljätten har för planer för Sverige och Norden i stort vill man följaktligen inte heller tala om. Corren hör till de få medier som trots allt lyckats få ett uttalande från svenska Lidl. Det var i maj 2003 då företagets svenska vd René Lindholm förklarade de svenska ambitionerna med att butiks-lador på cirka 1 800 kvadratmeter skulle byggas runt om i landet:

-- Butikerna ska ligga bostads-nära och trafiknära, förklarade han. I övrigt ville René Lindholm inte säga så mycket och absolut inget om planerna i Östergötland.

Hotad mattrio

Det var i slutet av september förra året som Lidl öppnade sina första butiker i Sverige. Nu i början av mars är man uppe i ett 30-tal butiker som alla har samma priser och varor som transporteras från storlagret i Halmstad. Ytterligare ett storlager ska det bli i Eskilstuna.

Sammanlagt pekar detta på att Lidl strävar efter att etablera omkring 150 butiker i Sverige. Räknat på en omsättning på 50 miljoner kronor per butik och år innebär det att företaget vill ta en marknads- andel på 7,5 miljarder kronor i Sverige, eller mellan tre och fyra procent av en dagligvaruhandel som förra året omsatte drygt 200 miljarder kronor.

Trion som dominerar daglig- varuhandeln i Sverige är Ica (37 procent), Coop (18 procent) och Axfood (17 procent, Hemköp, Willys).

Lurar i vassen

Utmaningen från Lidl kan tyckas blygsam men i vassen lurar andra internationella lågprisjättar som exempelvis tyska Aldi och amerikanska Wal Mart. Och då konkurrensen till syvende och sist utkämpas på den lokala arenan så kan man lugnt utgå ifrån att trion noga kommer att följa utvecklingen och slåss för att inte tappa några andelar ens på marginalen. Correns prisjämförelse intill antyder att Willys noga följer prissättningen på Lidl.

Lidl återfinns i dag i 18 europeiska länder och beräknas ha 5 800 butiker och varuhus som tillsammans omsätter 260 miljarder kronor. Antalet anställda beräknas till cirka 80 000.

Matjätten har sedan början av 1990-talet med Tyskland som bas expanderat otroligt och blivit tio gånger större. Trots expansionen rapporterar affärspressen om att Lidl har gott om pengar i sin kassakista. Så expansionen lär fortsätta i takt med att kommunala tjänstemän får fram tomtmark som passar Lidl.

Det har inte saknats kritiska röster mot renodlade lågprisalternativ som Lidl. Från miljöhåll framförs kritik mot att lågpriskedjorna uteslutande transporterar varor långväga ifrån i stället för att sälja närproducerade. Ekologiska varor saknas helt och utbudet i lågpris- ladorna är både torftigt och av låg kvalitet.

Man kritiserar vidare Lidls krav på isolerade försäljningsplatser som kräver att kunderna kommer med bilar och att etablerade stadskärnor och centrumanläggningar förlorar kunder.

Det har också förekommit kritik från Handelsfacket om hur Lidl tilllämpar det svenska kollektivavtalet, som berör personalens anställningskontrakt, arbetstider och övertid. Det har rapporterats att Handels haft svårt att få till stånd lokala förhandlingar med företaget då det är så hierarkiskt uppbyggt. Konflikter i Kristianstad och Örebro har dock kunnat lösas när förhandlingar väl kommit till stånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!