Den ena finns i Berg, ett stenkast från Göta kanal, där det tidigare låg en trävarufirma. Den skrev Corren om den 7 januari och den man som hyr lokalen måste nu sluta med sin verksamhet annars får han betala sammanlagt 80 000 kronor i vite.
Den andra skroten ligger granne med Gärstadverket. Det är en man som hyr ett område på ungefär 1 000 kvadratmeter i andra hand. Han köper in metaller, sorterar och säljer vidare. Han tar bland annat emot bilkarosser och kylskåp – båda sakerna klassas som miljöfarligt avfall och för att hantera det yrkesmässigt krävs tillstånd.
Det finns ett samband mellan de bägge skrotarna eftersom den vid Gärstad köpt in karosser från mannen i Berg.
Tillstånd krävsDen man som driver skroten vid Gärstad blir dock mycket förvånad när Corren visar honom bygg- och miljönämndens beslut om vitesföreläggande. Han har inte varit medveten om att det krävs tillstånd och eftersom kommunens miljöinspektör varit där tror han att saken är klar.
– Jag förstår ingenting. Jag gör allting rätt, jag betalar skatt och jag betalar moms. Jag har ordning på fakturorna, säger mannen.
Men det är inte ekonomin som vitesföreläggandet handlar om. Det riktar i stället in sig på att den som yrkesmässigt hanterar bilkarosser, batterier eller kylskåp måste ha tillstånd. Det står i miljöbalken.
Regler för bortforslingEftersom mannen är skuldfri och har en fungerande firma tar han viteshotet på allvar. Han tänker så snabbt som möjligt sälja hela lagret vidare. Totalt är vitesbeloppet på 75 000 kronor för hans del.
Men även när han avvecklar så finns det regler att följa. Han får inte köra bort farligt avfall själv. Det måste göras av en transportör som har särskilt tillstånd. Av det totala vitet riktar 25 000 kronor in sig på just att det måste vara en transportör med tillstånd.
– Jag kommer att ha lagt ner det här senast den siste februari, säger han.
Måste sluta omgåendeEnligt vitesföreläggandet måste han sluta ta emot bilkarosser omedelbart, men han får två månader på sig att anlita godkänd transportör för att frakta bort farligt avfall.
För mannen i Berg som demonterat bilar under 16 år har inte viteshotet lika stor betydelse i praktiken. Han saknar taxerad inkomst och har redan ungefär 900 000 kronor i skulder som ligger för indrivning hos kronofogden.