Den 5 november i år beslutade kommunfullmäktige att den kommunala tomtkön ska avskaffas – något som drabbar de 2 200 Linköpingsbor som årligen betalar 300 kronor i avgift för att stå i kön i en förhoppning om att någon gång kunna uppföra ett småhus. Beslutet drevs igenom av den styrande Alliansen (M, C, L och KD).
Från och med den 1 januari 2021 införs ett nytt system som innebär att kommunens tomter för småhus värderas och säljs av fastighetsmäklare på den öppna marknaden. Budgivning blir då aktuell – vilket kan trissa upp tomtpriserna.
Ännu är dock inte sista ordet sagt i frågan. En Linköpingsbo har valt att överklaga kommunfullmäktiges beslut till Förvaltningsrätten i Linköping. Privatpersonen yrkar att domstolen ska upphäva beslutet för att tvinga kommunen att ta fram ett nytt förslag.
Linköpingsbon skriver i överklagandet: "Genom en anmälan till tomtkön anser jag att tomtförmedlingen binder sig till att förmedla tomter i enlighet med detta beskrivna uppdrag. Jag anser att vi genom medlemskapet har ingått ett avtal som alla andra abonnemang som levererar en produkt eller en tjänst."
Under tisdagens möte i kommunstyrelsen fattade politikerna beslut om att skicka ett yttrande i frågan till förvaltningsrätten. Socialdemokraterna, som är kritiska till att tomtkön avskaffas, deltog inte i beslutet.
– Överklagandet är ett av flera uttryck för att det finns ett missnöje över att tomtkön avskaffas, sade kommunalrådet Mari Hultgren (S).
Muharrem Demirok (C), samhällsbyggnadsnämndens ordförande, menade att kommunens yttrande till domstolen inte är en politisk fråga. Frågan handlar, enligt honom, bara om huruvida beslutet är fattat i enlighet med lagen.
– Det är en legal fråga, sade Demirok.
På senare år har kommunen endast förmedlat ett fåtal tomter via tomtkön – fyra i år och inte en enda i fjol. Endast enstaka småhustomter kommer att komma ut till försäljning även i framtiden. Anledningen är att kommunen befinner sig i en expansiv fas. För att möta efterfrågan på bostäder väljer kommunen att prioritera flerfamiljshus framför småhus.
Muharrem Demirok har pekat på att flera andra städer, som till exempel Norrköping, Uppsala, Eskilstuna och Södertälje, redan har avskaffat motsvarande tomtköer. Det är inte aktuellt att betala tillbaka de avgifter som de som stått i tomtkön har betalat in genom åren.