Ett forskningsprojekt vid namn "Riktad primärvård för äldre" som testades 2017-2019 visade positiva resultat. Som följd har fler vårdcentraler startat äldrevårdsmottagningar i länets tre delar. Från nio mottagningar som deltog i studien är det totalt 22 vårdcentraler som erbjuder sköra äldre särskilt stöd nu.
Enligt, Mara Kosovic, centrumchef för Primärvårdscentrum, visar studien att äldrevårdsmottagningarna har lett till en minskning av sjukhusinläggningar med 17%, minskat antal vårddagar och ökad kostnadseffektivitet.
– Patienterna är nöjda, trygga och väl omhändertagna, säger Kosovic.
– Vi vill egentligen erbjuda fast läkarkontakt till alla patienter, men det är svårt på grund av resursbrist och brist på specialister inom allmänmedicin. Vi måste prioritera efter medicinska behov och den här gruppen är högst prioriterad.
Antal äldre personer i samhället ökar och med det ökar deras vårdbehov, menar Kosovic.
Hur funkar äldrevårdsmottagningarna rent konkret?
Målet är att på ett tidigt stadium fånga upp personer som löper risk att utveckla en påtaglig försämring av funktionsförmåga och därmed få ett ökat vårdbehov. De identifierade personerna ska få riktade insatser i primärvården i form av en trappstege med olika åtgärder. Insatsernas viktigaste delar är kontinuitet, vårdplanering och strukturerad uppföljning i samverkan med kommunal omsorg och sjukvård.
De äldre får ett introduktionssamtal där de pratar hälsa, kost och medicin. Dessutom får de en fast kontakt som de kan ringa till vid behov.
Vem gör bedömningen av att tillhöra gruppen sköra äldre?
– Det nya arbetssättet innebär att man med en sökning i en databas identifierar patienter över 75 år som har ökad risk att behöva slutenvård i den närmaste tiden. Listor på dessa patienter gås igenom på de deltagande vårdcentralerna och en särskilt utsedd distriktssköterska kontaktar patienterna och erbjuder dem att delta i projektet. Riskpatienter kan också identifieras i det löpande arbetet på vårdcentralen. Vi går efter vårdbehov.
På grund av pandemin fick genomförandet av konceptet bromsas, men äldrevårdsmottagningarna är redan i gång i Lambohov, Ljungsbro, Kungsgatan, Tannefors, Valla och i Åtvidaberg med flera. Mot årets slut ska 80% av vårdcentralerna i regionen kunna erbjuda en sådan hjälp enligt konceptet särskild omhändertagande av äldre.