Hon har fraktat socker, 200 ton åt gången. Hon har varit segelfartyg med 30 övernattande gäster ombord. Hon har gått på Hollands kanaler. Men nu är den 30 meter långa, flatbottnade, segelskutan Esperanza från 1902 ett nytt tillskott i Linköpings restaurangvärld.
Resan hit var hennes längsta hittills. Det tog en vecka för ägaren och skutans nya kapten Ann-Mari Brengdahl att med besättning segla upp henne till Linköping från Holland. Ann-Marie har varit på jakt efter henne i många år.
– Jag har alltid tyckt att det saknas något vid ån och att döma av alla positiva reaktioner är det fler som gjort det. Men det tog tid att hitta den perfekta restaurangbåten, med rätt potential.
Efter ömsint renovering kan nu Bistro Esperanza ta emot 130 matgäster. Snart finns också några chambre separé i det som förr var passagerarhytter under däck.
– Råvaror, väder och humör styr vad vi stoppar i våra grytor, säger Ann-Mari. Vi är anslutna till Östgötamat så det blir mycket från nära gårdar, men med en doft av fjärran hamnar. När vädret tillåter tänder vi grillen.
Ann-Mari har ett förflutet inom marknadsföring och turism, men hon är också kustskeppare och dykare. Esparanza är en dröm som går i uppfyllelse för 51-åringen, som menar att projektet mer handlar om nyfikenhet än om mod.
Snart kommer de 1800-talssoffor som Dackeskolans elever tillverkar och kocken Mikael Åkerlund har vässat knivarna inför fredagens invigning. Då är ”Sveriges Matmamma” Monika, från Sveriges Mästarkock, gästkock. Landshövding Elisabeth Nilsson talar och så blir det drag på skutan i form av bandet Stinky Pete’s. På lördagen är det Safemanband som står för underhållningen.