Efter kritik från upprörda föräldrar och elever, under de två år som skolvalet i Linköping genomförts enligt principen om relativ närhet, har årets skolval nyss öppnat med nya regler.
Ledande skolpolitiker har nu infört ”närhetsskolor”. En stor del av kritiken från föräldrar som överklagat skolplaceringar har handlat om att barnet slagits ut mot andra sökande i placeringssystemet och till sist hamnat på skolor långt från sina hem. Ibland på andra sidan stan med närmare en timmes restid enkel väg, ibland som enda barn medan kompisar som bor grannar har placerats på andra skolor.
– Vi måste försöka få bort dessa avarter, sa Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, efter att vi rapporterat om föräldrars kritik hösten 2020.
Östman och nämndens vice ordförande Elias Aguirre (S) var överens och utbildningsförvaltningen fick i uppdrag att utreda hur reglerna kunde ändras. Nu har varje barn fyra närhetsskolor, de fyra närmast elevens hem. Eleven har förtur till någon av dessa, förutsatt att hen lämnar önskemål om att gå på någon av dem. Inga elever som bor längre bort kan bli antagna till dessa skolor innan alla barn som bor närmast har fått sina önskemål tillgodosedda. På så sätt hoppas kommunen att färre barn ska råka ut för en skolplacering långt från hemmet, mot sin vilja.
De nya reglerna garanterar inte en plats på någon av de fyra närhetsskolorna – de kan bli fulla. Men simulering med hjälp av data från tidigare skolval har visat att sannolikheten ökar att man får plats på en skola nära sitt hem. Därför valde barn- och ungdomsnämnden att införa närhetsskolor – trots att metoden blir ytterligare komplicerad att förklara för vårdnadshavare, enligt Erik Östman (M).
– Nu minskar risken att elever får de här långa ”hoppen” till skolor man inte sökt, sa han i en intervju med oss då reglerna ändrades.
Alla föräldrar måste lämna in önskemål om skola. Nytt för i år är att man får lämna hur många (eller få) önskemål man vill. Den som inte lämnar önskemål får vänta till sist och blir placerad där det i slutänden finns ledig plats.
Önskemål om skola lämnas i en e-tjänst via kommunens hemsida senast 22 januari, för barn som ska börja förskoleklass eller årskurs sju. För elever i nian som nu ska söka till gymnasiet startar ansökningsperioden 18 januari och sista dag att söka är 15 februari.