Förtur till skolor nära hemmet skrotas

Förtur till skolorna närmast hemmet tas bort för alla de elever som ska önska skola i skolvalet 2022. Det blir sannolikt lösningen för Linköpings skolpolitiker, efter att den nuvarande modellen för skolplacering har blivit underkänd.

Ingen förtur ges längre och alla konkurrerar med alla. Så blir troligen utfallet efter beslutet som underkänner delar av Linköpings nuvarande modell för skolplacering.

Ingen förtur ges längre och alla konkurrerar med alla. Så blir troligen utfallet efter beslutet som underkänner delar av Linköpings nuvarande modell för skolplacering.

Foto: Frida Glenning

Linköping2021-10-14 17:00

Om två veckor måste skolpolitikerna fatta sitt beslut om hur alla barn som nästa år ska börja sjuan och förskoleklass ska placeras ut på skolorna.

– Vi är i tidspress. Vi måste få ut information till vårdnadshavare inför valet, konstaterar Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Som vi berättade under onsdagen har Skolväsendets överklagandenämnd fattat ett beslut där en Linköpingsfamilj får rätt i sitt klagomål på hur kommunen hade skolplacerat deras barn – och det beslutet innebär att nämnden underkänner delar av det urvalssystem som Linköpings kommun använder för samtliga elever, när de skolplaceras.

Förtur till skolor som ligger nära elevernas hem får inte användas, enligt överklagandenämnden; förturen diskriminerar elever som vill gå på en viss skola men som bor för långt bort från den. Det innebär att Linköpings kommun måste byta modell – och det snabbt.

– Det här sätter oss i ett moment 22. Vi ska enligt skollagen ge elever en plats på en skola som vårdnadshavarna har önskat, samtidigt ska det vara en skola nära hemmet, säger Erik Östman (M).

undefined
Både Elias Aguirre (S) och Erik Östman (M) vill att staten tar tag i frågan och tydligt förklarar hur kommuner ska prioritera när de ska skolplacera elever.

Det mest troliga är att barn- och ungdomsnämnden väljer att gå tillbaka till det gamla systemet, som fått kritik från vårdnadshavare varje år som det har använts. Det systemet innebär att alla elever måste lämna in ansökan om plats till skolor där man vill gå, men alla konkurrerar med alla om alla skolplatser, som fördelas efter så kallad relativ närhet mellan skolan och hemmet. Om två elever konkurrerar om en plats, går platsen till den som förlorar mest på att inte få den.

En baksida av det systemet är att vissa elever slås ut av andra sökande på skola efter skola och till sist kan hamna på en skola mycket långt från hemmet.

Både Erik Östman (M) och Elias Aguirre (S), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, är kritiska mot överklagandenämndens sätt att tolka skollagen och de är ovilliga att återgå till det gamla systemet.

– Vi ska vända och vrida på det här så mycket vi kan. Men just nu lutar det åt att vi måste gå tillbaka till det vi hade förut, säger Elias Aguirre.

Barn- och ungdomsnämnden sammanträder 28 oktober. Under perioden 10-21 januari ska alla elever som börjar sjuan och förskoleklass nästa år lämna in sina önskemål om skolplacering.

Skolplacering

Nu använder Linköpings kommun en modell för skolplacering som har fyra urvalsgrupper, och är uppbyggd på att alla elever tilldelas fyra närhetsskolor, son ligger nära hemmet, och ska ges förtur till någon av dessa i mån av plats. I en av urvalsgrupperna får elever plats på en närhetsskola även om de inte har sökt till den. Så får det inte gå till, det diskriminerar andra sökande, anser Skolväsendets överklagandenämnd. Därmed faller Linköpings nuvarande upplägg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!