Familjen Larsson har klagat på att familjens sexåring Liam, som enda barn i sin förskolegrupp, placerades på Skeda skola istället för Vikingstad, som familjen önskat när i kommunens skolval.
De har bland annat kritiserat bristande information om antalet platser i den sökta skolan och att Liam skiljts från sina kompisar i förskolegruppen. Skolvägen har också mätts felaktigt, menar familjen. Skolvägen som kommunen mätt är 11,9 kilometer och korsar vägen mellan Vikingstad och Linköping där bilar får köra i 100 kilometer i timmen. Helt fel, menar familjen, som väljer en annan väg som är 5,2 kilometer när de kör in till samhället. De har överklagat skolplaceringen men fått avslag.
När vi ställer frågor till utbildningskontoret om Liams ärende visar det sig att den uppmätta skolvägen är fel.
Vägen på 5,2 kilometer kan aldrig bli aktuell som Liams skolväg, den är blockerad i lantmäteriets kartlager eftersom den innehåller en rondell utan gång- eller cykelväg. Den anses inte trafiksäker att gå eller cykla för skolbarn, beskriver Anna Jertland, sakkunnig på utbildningskontoret.
Då vi frågar varför den uppmätta skolvägen, som korsar 100-sträckan, är en godkänd väg, blir svaret att sträckan inte är godkänd. ”I detta fall har kommunlantmäteriet gjort en miss som inte har blockerat överfarten på 100-sträckan” svarar Anna Jertland i ett mejl.
Felet innebär dock inte att Liam egentligen ska ha skolvägen på 5,2 kilometer som familjen Larsson åker – utan en ännu längre skolväg, enligt utbildningskontoret. Varken vägen som passerar rondellen eller vägen som korsar 100-sträckan ska betraktas som skolväg för Liam, eller för andra barn som bor i samma trakt.
”Skulle mätningen göras om för eleverna som fått ett avstånd baserat på att de kan korsa denna väg, skulle deras avstånd bli ännu längre då de behöver ta en annan väg som anses trafiksäker. Den aktuella eleven hade med andra ord inte fått placering på Vikingstad skola även om avståndet inte mätts via passagen över 100-sträckan” skriver Anna Jertland i sitt svar.
Att bo nära en skola är sedan tre år tillbaka inte längre en garanti i Linköpings kommun för att få en plats på en viss skola. I systemet för skolplacering jämförs alla sökande elever med varandra. Den elev som skulle få längre skolväg till en annan skola får en plats om det råder konkurrens.