Skolsystemet Fronter på väg ut

Skolsystemet Fronter, där skolor dokumenterar elever och delar information till föräldrar, kan komma att bytas ut. En upphandling är på gång.

Dokument. Kontrollen görs genom att kontrollera kommunens dokumentation. Flera skolor får också besök.

Dokument. Kontrollen görs genom att kontrollera kommunens dokumentation. Flera skolor får också besök.

Foto: Jessica Gow/TT

LINKÖPING2019-03-19 20:26

Upphandlingen, som barn- och ungdomsnämnden och bildningsnämnden ska besluta om, kan sluta med att kommunen köper flera olika system som kan användas av personal, vårdnadshavare och elever i olika utbildningsverksamheter.

Linköpings kommun har haft ett avtal för användande av lärplattformen Fronter, men nu har det löpt ut. En kartläggning som utbildningskontoret gjort har visat att önskemål och behov skiljer sig mellan förskolor, grund- och gymnasieskolor och vuxenutbildning.

– Kommunen köpte Fronter för flera år sedan och då tänkte man sig en viss typ av användning. Idag kan det finnas andra typer av behov, säger Magnus Vahlberg vid utbildningskontoret.

Ett exempel är vårdnadshavare, som från början egentligen inte var tänkta som användare av Fronter. Efter hand har funktioner lagts till så att vårdnadshavare ska kunna gå in i systemet också.

Med lärplattformen Fronter kan man bland annat hantera inlämningsuppgifter från elever, driva distansutbildning, spara bedömningar av elevers kunskapsresultat och dela information med elever och föräldrar.

Framåt sommaren kommer Fronter att uppdateras inom kommunens befintliga avtal i väntan på att upphandlingen genomförs. Ett eller flera nya system kan kanske vara installerade till sommaren 2020 men införs troligen succesivt i olika delar av utbildningsverksamheten inom kommunen.

Utbildningskontoret har bedömt att det kan kosta drygt 12 miljoner kronor under en femårsperiod att införskaffa ett eller flera nya system.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!