Skolpolitikerna om ALG: "Det här ska inte kunna hända"

Skolpolitikerna har känt till de saknade fem miljoner kronorna på Anders Ljungstedts gymnasium i ett år. Politikerna är ytterst ansvariga och följer ärendet – men de vet ännu inte hur det stora underskottet kunde uppstå.

Åsa Wennergren (L) och Jonatan Hermansson (S) har inte fått detaljerat svar på hur de fem miljonerna plötsligt saknades på Anders Ljungstedts gymnasium.

Åsa Wennergren (L) och Jonatan Hermansson (S) har inte fått detaljerat svar på hur de fem miljonerna plötsligt saknades på Anders Ljungstedts gymnasium.

Foto: Johnny Gustavsson/Tord Olsson/Jenny Eriksen

Linköping2020-12-08 06:00

– Vi följer upp det här varje månad nu, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden med ansvar för gymnasie- och vuxenutbildning.

Som vi berättat nyligen upptäcktes plötsligt förra hösten att Anders Ljungstedts gymnasium saknade fem miljoner kronor i sin budget. Det stora underskottet syntes enligt skolans enhetschef Ed Huitema och kommunens skolchef Åsa Ridne inte i delårsrapporten i augusti men upptäcktes när siffror sattes samman för nästa delårsrapport i november 2019.

I en intervju med oss har Huitema och Ridne förklarat att underskottet uppstått för att ALG fått färre elever än väntat på programmet för språkintroduktion för nyanlända, och i de vuxenutbildningar som skolan driver. Någon förklaring till hur underskottet inte kunde märkas, för att sedan plötsligt dyka upp i bokföringen, fanns inte.

Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden, och Jonatan Hermansson (S), vice ordförande, har inte heller någon förklaring. Åsa Wennergren säger att nämndens politiker fick uppgifter om underskottet då det upptäcktes i oktober 2019.

– Vi har fått ta del av den åtgärdsplan som skolan har gjort och vi följer upp ekonomin varje månad. Det finns så bra ekonomiprocesser i kommunen att det här inte ska kunna hända, säger Åsa Wennergren.

Tänker ni politiker ställa frågor kring varför ekonomiprocesserna inte har fungerat på ALG?

– Det har vi redan gjort, som nämnd ställer vi alltid frågor när en enhet har ett så stort underskott.

Har ni fått något svar då? För det har inte jag fått ännu?

– Det här ska inte kunna hända, säger Åsa Wennergren.

Men det har ju hänt, och då vill man ju veta hur det kan komma sig? Vet ni det?

– Som jag sa, det här ska inte behöva hända, sen kan det ju finnas orsaker till att det händer ändå.

Men vilka är de orsakerna?

– Det kan finnas orsaker, men jag vet inte exakt vilka de orsakerna är. Nu har det hänt, och bildningsnämnden och utbildningsförvaltningen (där det jobbar tjänstepersoner, reds anm) har tagit tag i det här ordentligt nu. Det viktiga är att man ser till att det inte händer igen, säger Åsa Wennergren.

Även Jonatan Hermansson (S), nämndens vice ordförande, säger att ”den här typen av underskott inte ska kunna uppstå från en dag till en annan”. Hur det har skett vet han inte.

– Det är bra att ni rapporterar om det här för vi har mer fått en övergripande information, inte detaljer, säger Jonatan Hermansson.

Enligt kommunens ekonomistyrningsregler måste en skola som gör minusresultat själv se till att få sin budget i balans. På ALG har genomförts besparingar så att underskottet vid årsskiftet nu beräknas bli minus 2,3 miljoner kronor. Före sommaren fick sju lärare lämna skolan. Vid årsskiftet tvingas fler sluta, däribland svenskläraren Corina Larsson som undervisar på byggprogrammet. I en intervju med oss framförde Corina Larsson att hon som lärare inte instämmer med skolledningen, som säger att besparingar inte kommer att drabba elever. Corina hävdade att elever lär få minskat stöd i sin undervisning.

Hur kommer ni från politiken att följa upp det som sker på Anders Ljungstedts gymnasium?

– Jag kommer att be om fördjupat information om det här på nämnden nästa gång. Om en effekt blir att elever inte får det stöd som de behöver, då hamnar frågan hos politiken. Vi är ansvariga för att kommunen lever upp till skollagens krav, säger Jonatan Hermansson.

Åsa Wennergren (L) konstaterar att turordningsregler måste följas men att det också är viktigt att rätt kompetens behålls på skolan.

– Om behöriga lärare flyttas är det viktigt att det finns andra som är behöriga för att undervisa på gymnasiet, säger Åsa Wennergren.

Anders Ljungstedts gymnasiums enhetschef Ed Huitema har tidigare beskrivit att skolan gör en omorganisation och ser över dels organisationen för programmet för språkintroduktion och vuxenutbildning, dels andra delar av skolan för att hitta sätt att spara pengar. Det kan ske genom förändrade arbetssätt eller omfördelning av personal när medarbetare går i pension eller slutar, istället för att återbesätta tjänster.

Kommunen överväger att börja köpa in vuxenutbildning från andra kommuner eller utbildningsföretag, istället för att driva små och kostsamma grupper i egen regi på ALG.

Skolan måste spara själv

Enligt kommunens ekonomistyrningsregler får en skola som går plus i sin budget inte behålla pengarna. De kallas eget kapital, men får bara tillgodoräknas om skolan senare skulle göra minusresultat. Om en skolenhet går back måste ledningen få budgeten i balans inom tre år. Lyckas det inte måste kommunen skjuta till pengar. Men i så fall måste friskolor enligt reglerna få motsvarande stöd, så att de inte missgynnas. Det blir därmed en extra kostnad för kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!