Snön faller över Linghem. Det är sportlovsvecka och tomt vid ortens högstadieskola. På skolgården är Stefan Olofsson ensam. Han är montör på det lokala byggföretaget Åhlin & Ekeroth.
– I förra veckan etablerade vi arbetsplatsen och under den här veckan har vi påbörjat arbetet. Vi började med att riva innertaken. Nästa steg blir att öppna upp ytterväggarna in mot skolgården för att kontrollera syllen.
– Allt som allt ska projektet pågå i 12 veckor, säger Stefan Olofsson.
Trots att Linghemsskolan har genomgått en omfattande renovering samt till- och ombyggnation under de senaste åren har arbetsmiljöproblem uppstått i expeditionen. Här finns kontor och personalrum.
Enligt rektorn Anna Bergendorf Pihlblad fanns det personal som upplevde symptom, när de befann sig i lokalerna, redan innan renoveringen. Dessa problem har dock fortsatt.
– Utifrån att enskilda medarbetare har upplevt symtom har vi lyft frågan med Lejonfastigheter som är vår hyresvärd. Av integritetsskäl vill jag inte gå in på vilka symtom eller vilken personal det gäller, men det här rör expeditionsbyggnaden och inte den del av skolan som eleverna är i, säger Anna Bergendorf Pihlblad.
– Jag tycker att Lejonfastigheter har lyssnat, de har gjort en utredning och föreslagit åtgärder på ett bra sätt, fortsätter rektorn.
Hur påverkar det här skolverksamheten?
– Det enda som ingriper på elevernas verksamhet är att vi tar en liten yta av skolan i anspråk för inhägnad av containrar. Sedan är vi måna om att göra riskanalyser när det till exempel gäller transporter.
– Vi har också ett personalrum som under projektet behöver flytta till ett klassrum – men vi är lite vana vid sånt här då vi har befunnit oss i en renoveringskarusell under ett par år, fortsätter Anna Bergendorf Pihlblad.
På skolan går cirka 250 elever samt årskurs fem och sex från närliggande Himnaskolan. Personalstyrkan består av ungefär 50 personer.
Johan Larsson, projektledare på Lejonfastigheter, är ansvarig för renoveringen. Utredningen, för att fastställa vad personalens symtom berodde på, genomfördes framförallt under hösten 2022 och var klar vid årsskiftet.
– Sedan vi fick indikationer på att personalen får symptom, huvudvärk och nästäppa bland annat, har vi genomfört besiktningar, gjort tillsyn på plats och intervjuat personal för att ringa in var någonstans problemet kan vara. Vid undersökningarna har vi hittat mikrobiell påväxt, det kan vara bakterier eller mögel, vilket skulle kunna vara orsaken till symtomen, säger Johan Larsson.
Vad gör ni nu, för att åtgärda problemet?
– Vi har hittat påväxt i ytterväggen i anslutning till expeditionen. Utgångspunkten är att vi byter ut den delen av ytterväggen. Sedan har vi hittat lite på innertaken, och det ska vi sanera bort.
Hur kan det komma såna här problem efter en renovering?
– Det är givetvis olyckligt, vi jobbar för en så bra miljö som möjligt för hyresgästen. Men vi har inte hittat någon fukt vilket indikerar att det troligtvis är en gammal skada. Det här är material och delar av byggnaden som funnits sedan skolan byggdes.
Vad kostar renoveringen?
– Vi har inte fått en kalkyl än utan vi behöver öppna upp och kolla hur omfattande skadorna är först, säger Johan Larsson.