Christel Horsak är kommunens avdelningschef med ansvar för grundskolorna och fritidshemmen. Under de senaste veckorna har läget, i många verksamheter, varit ansträngt – men det har blivit bättre. För två veckor sedan var den totala frånvaron för både personal och elever i Linköpings kommunala skolor cirka 25 procent. I dag har frånvaron sjunkit till omkring tio procent.
– Samtidigt finns det skolor som fortfarande har en ganska hög personal- och elevfrånvaro, där det ligger på över 20–30 procent, så det varierar mycket mellan skolorna, förklarar Horsak och fortsätter:
– Ju fler skolor som har en bättre situation desto mer kan vi rikta de vikarieresurser vi har till de skolor som behöver dem mest. Då är det lättare att undvika åtgärder i form av stängning eller distansundervisning.
Räknar ni med att smittan kommer att öka nu, då samhället öppnar?
– Vi behöver ha den beredskapen. Vi vet inte vad som kommer att hända nu när restriktionerna släpps och jag tänker att vi måste hålla i vårt arbete för att minska smittspridningen ett tag till – innan vi går tillbaka till normalläge, svarar Horsak.
Fysiska möten och stora samlingar är fortsatt något som Linköpings skolor kommer att undvika. Karin Ström, rektor på skolan i Vreta Kloster, tror att det kommer att bli aktuellt först efter våren.
– Oron finns ju kvar så klart, bara för att restriktionerna hävs så försvinner ju inte covid-19. Jag tänker att vi måste fortsätta att ha en försiktighet, konstaterar hon.
– Samtidigt har vi, som tidigare har stängt ned ganska många klasser, en otroligt hög närvaro bland både elever och personal just nu. När det var som värst hade jag nästan halva personalstyrkan borta. I dag är det 4–5 stycken, fortsätter Ström.
En lärare som vi har varit i kontakt med, men som inte vill citeras med namn, menar att restriktionerna har varit en trygghet på skolorna – något att luta sig mot vid olika bedömningar.
Olivia Edinius, mellanstadielärare på Ekkälleskolan, håller med.
– Det är väl lite den oron som jag kan känna i så fall, man har alltid kunnat hänvisa till restriktionerna, men samtidigt upplever jag att vårdnadshavare och elever har respekterat det som sagts från skolans håll, förklarar hon.
– Visst innebär de hävda restriktionerna en förändring men det känns ändå bra. Det ska bli skönt att kunna genomföra de nationella proven som vanligt, fortsätter läraren.
Elisabeth Holmertz-Claeson, lågstadielärare på Kärna skola i Malmslätt, hoppas att vårdnadshavarna fortsätter att respektera de rekommendationer som fortsatt finns kvar – att barn inte skickas till skolan med symtom.
– Faran är inte över såklart, smittspridningen finns fortfarande kvar, men samtidigt har lärarkåren levt med det här i nästan två år nu – med barn nära inpå som vi inte kan hålla avstånd till, förklarar hon.
I Malmslätt kommer återgången till det normala att ske varsamt.
– Föräldrar kommer fortsatt att hämta sina barn utanför skolan. Vi släpper inte på för fullt, att alla får komma in i lokalerna nu direkt, berättar Holmertz-Claeson.
Vilka åtgärder som lever kvar kommer, enligt Christel Horsak, att variera mellan skolorna.
Vad är det viktigaste för vårdnadshavare och elever att tänka på?
– Att man följer de rekommendationer som finns kvar och att man respekterar de förhållningssätt som finns på respektive skola. De finns där av en anledning, svarar hon.