Skolorna får mest av skattekakan

Nu har moderatledda Linköpings kommun bestämt hur skattepengarna ska användas de kommande två åren. Helt väntat går nästan hälften till skolan.

LINKÖPING2012-11-21 06:30

Kommunstyrelsen med ordförande Paul Lindvall (M) fattade beslut om sin budget under tisdagen. Han framhåller vikten av att ha lite pengar i reserv eftersom tiderna verkar bli sämre.

– Vi menar att vi behöver ha minst lika mycket resurser för det oförutsedda de kommande två åren som vi haft de gångna två åren, säger Paul Lindvall.

Han vill fortsätta ha 100 miljoner kvar som kommunstyrelsen kan ta till för oförutsedda utgifter. Paul Lindvall och hans styrande allianskollegor vill också att alla nämnder ska spara en procent 2013 och två procent 2014.

Små skillnader

Samma dag som budgeten klubbades presenterade det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna i Linköping, sitt förslag på hur skattepengarna bör användas.

Skillnaden är inte jättestor. Hela budgeten för 2013 är 6,8 miljarder kronor, men det är bara de sista 100 miljonerna de är oense om.

Socialdemokraterna vill till exempel satsa mer pengar på äldreomsorgen och skolan. Men inteheller där är skillnaden jättestor.

S kräver mindre klasser

Skolan är det som drar mest pengar. Grundskola och gymnasium kostar tillsammans 2,98 miljarder kronor under 2013. Där vill Socialdemokraterna ändra på sista decimalen så att grundskolorna får ytterligare drygt 30 miljoner kronor.

Samtidigt har Socialdemokraterna ett mål med denna satsning. De vill bland annat börja ett arbete med att minska antalet elever i lågstadieklasserna.

På fem år ska klasserna minska fem elever per klass – men denna vilja kräver också att Sverige får en S-ledd regering eftersom de lokala S-politikerna räknar med statliga bidrag som bara finns i Socialdemokraternas nationella skuggbudget.

Hade invändningar

Samtliga sex fackliga organisationer som företräder de kommunanställda hade invändningar mot den budget som nu antagits i kommunstyrelsen.

Kommunal vill öka personaltätheten, Lärarnas riksförbund vill slopa sparkravet på nämnderna, Akademikerförbundet vill satsa på elevhälsan, Saco vill prioritera biblioteksverksamhet och Lärarförbundet vill se högre lärarlöner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!