I rapporten framgår också att Skolinspektionen tolkar begreppet god omsorg i vidare bemärkelse än Linköpings kommun. Barnen på fritidshemmen och i förskolor ska erbjudas de måltider de behöver utifrån den tid de är på fritids heller i barnomsorgen. Det kan innebära att barnen skulle ha rätt till både frukost och mellis. Idag serveras de i flesta fall bara mellis på Linköpings fritids och inom barnomsorgen.
Alternativ på studiedagarSkolinspektionen påpekar också att kommunen måste se till att alternativ erbjuds då förskolan och fritidshemmen har studiedagar. Informationen om detta måste också spridas till föräldrarna. I praktiken innebär frånvaron av information, enligt Skolinspektionen att föräldrarna inte erbjuds utbildning i den omfattning som skollagen anger.
Skolinspektionens rapport består av flera delar och är resultatet av en hel rad nedslag i Linköping under förra läsåret. Grundskolan, förskoleklasser, särskolan, fritidshem, vuxenutbildningen och gymnasieskolan, alla granskas de vart femte år.
Skillnad mellan pojkar och flickorVerksamheterna inom många områden fungerar väl men det finns brister och svårigheter inom grundskolan som Skolinspektionen lyfter fram. De stora skillnaderna på resultaten mellan skolorna är en av dem. Så många som 96 procent av eleverna på en skola klarar målen medan bara 57 procent klarar målen på en annan skola . Även skillnaden mellan pojkars och flickors studieresultat uppmärksammas , pojkarna når generellt sämre reslutat.
Täta rektorsbytenSkolinspektionen menar att dokumentationen av kvalitetsarbetet från fler skolenheter inte ger den information som ansvariga politiker behöver för att ta ansvar för likvärdighet och kvalitet. Kommunen måste därför bli bättre på att följa upp sina verksamheter. Skolorna och andra verksamheter måste ha förutsättningar för ett sådant långsiktigt arbete. Täta och många rektorsbyten som förekommit på en del skolor begränsar det långsiktiga arbetet.
Kränkande behandlingNär det gäller inspektionens bedömning av grundskolan pekar man också på vikten av att elever i grundsärskolan som är integrerade i grundskolan får sina rättigheter tillgodosedda.
Även inom vuxenutbildningen behövs kvalitetsarbetet förbättras. Planerna mot kränkande behandling uppfyller inte kraven. Kommunen får också kritik för att man inte informera tillräckligt om vuxenutbildning för
utvecklingsstörda (särvux). Kommunen har, enligt Skolinspektionen inte tillräcklig kännedom om vilka kurser som elever och studerande inom gymnasiesärskolan respektive särvux läser. Det finns därför de som läst samma kurs två gånger. Senast den 14 januari 2013 ska Linköpings kommun redovisa vad man gjort för att rätta till de brister som pekats ut.